Консервна фабрика за 4 млн. лева строят в Габрово

Компания за търговия с преработени плодове и зеленчуци планира да строи нова фабрика за производство на консерви в Габрово, стана ясно от документи, подадени до Регионалната инспекция по околната среда и водите – Велико Търново. Инвеститорът е „Плод продукт“, които сега се занимават основно с износ на консерви, пише fermera.bg.

Планира се общо вложените средства във фабриката да бъдат 3-4 млн. лв., съобщава управителят и съсобственик Пламен Георгиев.

„Всъщност правя фабриката според търсенето на пазарите, на които изнасяме сега“, обясни Георгиев. Основният експорт на „Плод продукт“ в момента е към Русия, като плановете са новата фабрика да продава в различни държави от ОНД, т.е. от бившия съветски блок. Предвид трудностите с производството на български зеленчуци и плодове от компанията смятат голяма част от суровината им да бъде вносна.

През последните години отглеждането на плодове и зеленчуци в България е на много малко площи в сравнение със зърнените посеви. Една от основните причини е политиката за отпускане на субсидии, а друга е разпокъсаността и малките парцели – обикновено всеки производител засява различни сортове, много малко са и кооперативните сдружения, които да гарантират редовни доставки на по-голямо количество. Бъдещото консервно предприятие ще преработва всякакви плодове и зеленчуци, каза ащу Георгиев.

Намеренията са половината от финансирането да бъде с европейски пари, но тъй като все още не е започнало приемане на документи по програмите от новия период, това не е напълно осигурено.

Плановете са останалите 50% от вложението да бъдат комбинация от собствени средства и банков кредит. „Няма проблем с банковото финансиране, от предварителните разговори се вижда, че банките са отворени към проекти“, коментира Георгиев. Забавяне обаче може да има заради политическата обстановка – при предсрочни избори отпускането на пари по европейските програми ще се отложи, смята управителят.

Проекът вече има положително становище от РИОСВ – Велико Търново, издадена му е и виза за проектиране от общината в Габрово. Очаква се проектът да бъде готов до края на юни, но подаването на документи за европейските средства едва ли ще може да стане преди есента, смятат от „Плод продукт“. Ако няма голямо забавяне, през идната пролет трябва да започне строителството.

Предприятието ще се намира на територията на бившия консервен комбинат в Габрово, който отдавна е затворен и работи само един цех в него, обясни Георгиев. От „Плод продукт“ са купили терен, на който ще се изграждат изцяло нови постройки. Очаква се цената само за строителството да е 1.5-3 млн. лв., а още толкова да струват и машините. Георгиев каза, че все още не са избрали какви точно марки да бъде оборудването. Разгънатата застроена площ на завода ще е 4500 кв.м.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *