Копаем злато на Антарктида

Жили от ценни метали опасват базата ни на остров Ливингстън

СОФИЯ. Злато, сребро и мед откриха български учени на Антарктида. Има много жили с ценните метали до нашата база на о-в Ливингстън. Това каза проф. Христо Пимпирев, ръководител на 14-ата българска антарктическа експедиция, след кацането си в България. Така нашата страна ще получи парче от тортата при разделянето на Антарктида, заяви професорът.

Базата ни на ледения континент обаче е сред най-мизерните, построена е в далечната 1988 г. и се нуждае от ремонт, допълни още той. Наложило се учените ни да излъжат, че тя всъщност е музей, 100 туристи, дошли да ги посетят. Пимпирев обаче е доволен от постигнатото по време на експедицията. Най-важното е, че всички се върнахме живи и здрави, допълни професорът.

Тази година е било много опасно в Антрактида, тъй като поради глобалните проблеми с климата са се отворили големи пукнатини в ледника. Загинали петима души от чилийската и аржентинската експедиция.

Наши учени са наблюдавали изменението на климата, глобалното замърсяване на околната среда. По думите на Пимпирев то вече се отразявало дори на пингвините.

Непосредствено след завръщането ми в България започва да се подготвя новата българска експедиция в Антарктида, съобщи още професорът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *