Коректна ли е държавата в отношенията си с фирмите?

Държавата се предполага е най-коректния от всички платци. За съжаление обаче не е така. В момент, когато достъпът до кредити е ограничен, а политиците обсъждат как да облекчат бизнеса в страната, държавата продължава да бави разплащанията си към своите честни данъкоплатци.
Плащанията от държавата към фирмите най-често са свързани с връщане на ДДС, надвнесени данъци, гаранции, средства по строителни и инфраструктурни проекти, плащания на фармацевтични компании и търговци на лекарства.
В края на всяка от последните няколко години държавата има над 1 млрд. лева неплатени сметки. Това са над 1 млрд. лева лева по-малко в касите на работещите фирми.
„Фирмите са много чувствителни на всяко едно задържане на средства, независимо по какъв повод. било то от държавата, от други институции, а също така и от своите контрагенти – фирмите“, каза Камен Колев, зам.-председател на Българката стопанска камара.
Най-проблемно е връщането на данъка добавена стойност. У нас има 90 хиляди фирми регистрирани по ДДС и само 2 500 данъчни служители, които да ги проверяват.
„Има определени срокове. Има срокове и за ускорено връщане на ДДС. Проблемът е в това, че те се отнасят за така да го наречем – чистото време. Знаете, че всяко едно ДДС се възстановява след извършване на съответната проверка. Щом започне тази проверка спира да тече това време. И срокът на извършване на проверката често може да се проточи четири, пет и повече месеца“, каза Колев.
Ако да речем в продължение на пет месеца, държавата бави плащанията си към голяма строителна фирма, тази фирма ще започне да бави дълговете си към своите партньори. Ако партньорите са средни и малки фирми, те ще имат затруднения да изтеглят кредит. Може да се стигне до забавяне на заплати, дори фалити. И всичко това, защото партньорът- държава- не плаща навреме.
За да се излезе от тази ситуация от Стопанската камара предлагат Националната агенция по приходите да наеме външни специалисти, които да извършват данъчните проверки. Ролята на държавната администрация ще бъде да ги следи. Така се увеличават шансовете за по-голяма експедитивност и повече налични пари у хората, които се трудят.
Източник:бТВ/profit.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *