Корекция на Wall Street след вчерашните ръстове

Влияние за това оказват както притесненията, че сделката за бюджета не решава основните проблеми, а напротив – от тук насетне предстои най-трудното, а именно да се постигне консенсус с колко още може да се вдигне тавана на допустимия държавен дълг. Наред с това от Америка се очаква да предприеме допълнителни мерки за дисциплина, в противен случай рейтинговите агенции плашат с отнемането на рейтинга.
Преди старта на сесията излязоха и противоречиви данни, които допринесоха за смесените настроения у играчите. От една страна частният сектор е разкрил 215 хил. работни места през декември, показва статистиката за Щатите. Това е повече от прогнозираните 187 хил. новоразкрити работни места. Услугите са дали хляб на 187 хил. служители, а производството е наело 28 хил. работници.
Данните за безработицата обаче не са толкова позитивни, защото в тях пише, че през миналата седмица новите молби за помощ при безработица са се увеличили с 10 хил. до 327 хил. Това е 5-седмичен връх, който се отчита в сезон на празници и ваканция.
Така индексите отвъд океана стартират с понижения. Dow Jones Industrial Average пада с 0.18% до 13 388 пункта. S&P 500 Index губи 0.18% до 1 460 пункта.
NASDAQ Composite Index се понижава с 0.23% до 3 105 пункта.
В Европа имаше опити за известно изплуване от цвета на негативизма, като в Лондон водещият индекс FTSE 100 изплува на положителна територия с 0.12% до 6 034 пункта. В Германия и Франция обаче настроенията на инвеститорите остават песимистични.
На валутните пазари еврото увеличи загубата си към долара до $ 1.3105 при курс от $ 1.3149 в началото на деня.
Петролът поевтинява с 33 цента до $ 92.90 за барел лек американски с доставка през февруари. Сортът брент губи 62 цента до $ 111.84 пункта.
Европейската сесия не стартира с оптимизма на североамериканската. Индексите в Лондон, Франкфурт и Париж са на червено, след като агенция Moody’s предупреди САЩ, че ще бъде необходимо предприемането на допълнителни мерки, за да запазят рейтинга си от понижение.
FTSE 100 пада с 0.01% до 6 026 пункта.  DAX INDEX губи 0.19% до 7 764 пункта.  CAC 40 се понижава с 0.44% до 3 717 пункта.
Еврото остава слабо към долара до $ 1.3151.
Тази сутрин излезе информация, че броят на хората без работа в Испания е намалял с 1.2% през декември, спрямо предходния месец ноември, което е положителна новина в една от страните в еврозоната , където безработицата е най-голям проблем.
В късния следобед вчера пък излезе информация, че регистрациите на автомобили в Италия са спаднали до най-ниското си равнище от 30 години насам. През миналата година едва 1.402 млн. автомобила са били регистрирани от пътните служби, което е срив с 19.9% спрямо предходната 2011 година. Най-добре на италианския пазар се е представил Volkswagen, а Fiat е продал разочароващо малко автомобили на местна територия – едва 415 хил.
Сделката, която постигнаха американските конгресмени преди първата за годината сесия на Wall Street, даде своя положителен ефект върху пазара. Индексите реализираха едно от най-добрите си представяния като за годишен дебют. Търговията бе активна и обемна, като най-голям интерес предизвикаха акциите на технологичните компании.
Еуфорията от случилото се бе толкова голяма, че инвеститорите сякаш не реагираха на негативните новини от департамента по търговия, според които през ноември разходите за строителство са се свили с 0.3%.
Dow Jones Industrial Average отскочи с 2.35% до 13 412 пункта.  S&P 500 Index добави 2.54% до 1 462 пункта. NASDAQ Composite Index изригна с 3.07% до 3 112 пункта.
Анализатори коментират, че сделката по бюджетните въпроси на Америка има една добра черта и тя е, че с навременното й сключване се предотврати опасността от съкрушителен удар с така наречената фискална скала. Големи проблеми обаче тепърва предстои да назряват, защото по същество онова, за което се споразумяха сенаторите, бе да не се вдигат данъците на всички, с изключение на най-заможните два процента от американците. По този трябваше да се съберат допълнителни $ 600 млрд. за бюджета, като едновременно с това по предварителния план на президента Барак Обама трябваше да се свият бюджетните разходи. За да не се стигне до патова ситуация, САЩ най-вероятно ще трябва отново да повишат тавана на допустимия държавен дълг.
Може би тези разсъждения успяха да завладеят по-отрано инвеститорите в Азия, които бяха по-умерени и в дните на напрежение около въпроса дали ще има сделка за американския бюджет или не. След силните ръстове на Wall Street от снощи по основните азиатски борси цветът на индексите е преобладаващо зелен.
Nikkei 225 добави 0.70% до 10 395 пункта.  Hang Seng Index спадна с 0.15% до 23 278 пункта.  CSI 300 Index напредна с 1.73% до 2 522 пункта.
На фона на всеобщия позитивизъм червеният цвят на борсата в Хонконг се обяснява с разочарование от представяне на дружества, отчели по-ниски печалби. Инвеститорите разпродаваха и акции на енергийни дружества, тъй като прецениха, че понижаващите се цени на петрола ще им се отразят негативно.
На стоковите пазари лекият американски петрол с доставка през февруари завърши на $ 93.12 в американската сесия. В азиатската суровината губи 24 цента от стойността си до $ 92.89 за барел. Сортът брент поевтинява с 37 цента до $ 112.10 за барел. При основната енергийна суровина се наблюдава известно оттегляне, което може да се дължи както на засиления долар, така и на корекция след новината за бюджетната сделка в САЩ. Преди тя да се случи инвеститорите се насочиха към петрола като по-сигурен актив.
Златото поевтинява леко с долар и 30 цента до $ 1 687.50 за тройунция.
Във валутната търговия еврото остава слабо към долара, който реагира вчера на позитивната новина за сделка по американския бюджет. Така курсът на обмяна към този час е $ 1.3149. Преди решението еврото успешно тества нивото от $ 1.33.
Спрямо японската йена доларът отслабва до 87.3100 йени за един долар.
Доларовият индекс DXY се покачва с 0.15% до 79.98 пункта. Той беше спаднал до 79.39 в паниката преди вземане на решение за предотвратяване на удара от така наречената фискална скала в САЩ.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *