Кофас:Най-мащабният спад на световния БВП

Анализирайки сигналите от средата, кредитната агенция Кофас подлага на ревизия промените в БВП в света – очакванията са спадът за 2020 г., в резултат на кризата с COVID-19 да е по-малък, но и възстановяването през 2021 г. също да е по-скромно от първоначално предвижданото.

Безпрецедентен спад на БВП в ОИСР през второто тримесечие - Economy.bg

Преразгледаната оценка е спад до -4,8% за настоящата година и повишаване с 4,4% за следващата, информира economynews.bg.

На практика това е най-мащабният спад на световния БВП от Втората световна война насам.

Глобалната икономика ще се свие с най-малко 6 на сто тази година заради последиците от пандемията с Covid-19, обяви днес Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), предаде АФП. Тя предупреди, че възстановяването ще бъде „бавно и несигурно“.

ЕК прогнозира спад на БВП на България със 7,1% през 2020 г. - Lupa BG

„Брутният вътрешен продукт на България вероятно ще се понижи с 4,9 на сто до края на годината. Въпреки това се очаква той да нарасне с 4,7% през следващата, което обаче е по-малко от първоначалните ни прогнози. Старата ни оценка бе за ръст от 6 на сто за 2021 година, а според актуализираната разширението на икономиката ще е по-ограничено“ съобщи Грегорж Шиелевич, регионален икономист на Кофас за Централна и Източна Европа.

JP Morgan очаква спад на БВП на САЩ с 40% и ръст на безработицат до 20% - Бизнес - БНР Новини
 Има и разлики в спада по страни. В Европа данните за Великобритания са, че този показател ще отбележи намаление с -11%, като очакванията са през следващата година да се възстанови със 7%.

Прогнозите за държавите от Западна Европа са сходни, като най-нисък ръст на БВП за следващата година се очаква при Германия (+4,3%) и Италия (+5,7%). САЩ и Япония също са сериозно засегнати от икономическите последици от кризата. Изследването сочи, че възстановяването на БВП за тях ще е съответно +2,9% за САЩ и +1,6% за Япония.

БВП на ЕС и еврозоната записва най-големия си спад от 1995 г. между април и юни:: Investor.bg

От друга страна се отбелязва ръст на политическите и социални рискове в света. Според Кофас най-високите индекси за политическа и социална нестабилност са отчетени в Мексико, Турция и Русия, като данните за регионът на ЦИЕ засега са доста по-оптимистични.

 

 

 

 

financebg.com

 

Един коментар към “Кофас:Най-мащабният спад на световния БВП

 • 11.01.2021 на 16:33
  Permalink

  Въведеното неправилно емитиране на пари причинява неограничени щети.
  Светът пренебрегва злокобната процедура. За отлагане на държавен крах, правителството взима заеми да плаща щети. Ако не се допускаше грешката при парите, държавата нямаше да има сегашни дългове.
  Вариантите са два:
  Първи: Лошата употреба на пари сътворява рецесия. Пандемията COVID-19 е силен стимулатор за щети. Правителството е със съдба на жертва и подсигурен политически провал. Актуална е заплаха за катастрофална криза.
  Втори: За устойчив обществен благодат е необходимо прекратяване на опасност от пари.
  С подобрен основен подход да се емитират пари е възможно устойчиво развитие.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *