Кратки финансови новини от 19.02.2015 г.

• Вчера ФРС съобщи, че за януари промишленото производство в САЩ е нараснало с 0,2% като обемът на сондажните работи за добив на нефт и газ се е съкратил с 10%. Съкращението е довело до спад в добивния сектор с 1%, което в крайна сметка е забавило общия ръст на промишленото производство. Нефто-газодобивният сектор, който беше важен фактор за възстановяването на американската икономика, напоследък преживява сериозна криза, свързана с падащите цени на петрола поради увеличеното предлагане.

• Фондовият пазар вчера бе разклатен от новината, че гуруто на инвестирането Уорън Бъфет е продал дяла си в най-голямата енергийна компания в света Exxon Mobile (XOM). През четвъртото тримесечие на 2014 година инвестиционната компания Berkshire Hathaway, чийто основател е милиардерът Бъфет, е продала всичките си 41,1 млн. акции от Exxon Mobil. Не би могло да се каже, че това беше изненада за инвеститорите, тъй като в предишните тримесечия Уорън Бъфет закри и позицията си в петролодобивната ConocoPhillips (COP). И все пак, като се вземат под внимание успехите и своеобразния нюх за инвестиране на Уорън Бъфет, оттеглянето на доверието от Exxon Mobil изпраща тревожен сигнал до всички инвеститори на петролния гигант.

• Американското издание Hollywood Reporter съобщи, че инвестиционният холдинг на Бъфет Berkshire Hathaway е купил дял от 4,75 млн. акции на стойност около $160 млн. в мултимедийната корпорация 21st Century Fox, контролирана от Рупърт Мърдок.

Подбор и превод – Ваня Йочева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *