Кратки финансови новини от 23.03.2015 г.

• Представителят на Саудитска Арабия в ОПЕК Мохамед ал Мади заяви на конференция в Риад, че връщането на цените на петрола към $100-120 за барел би означавало връщането на пазара на продавачите на скъп петрол. «Ние не сме против шистовия добив, приветстваме го, но подсилването на ролята на доставчиците на шистов петрол е несправедливо спрямо останалите участници на пазара», – цитира ал Мади агенция Bloomberg.

• Късно снощи почина бащата на сингапурското икономическо чудо, първият министър-председател на независим Сингапур Ли Куан Ю. Той стоеше начело на държавата от 1959 до 1990 г. и за това време успя да превърне второстепенния пристанищен град-държава във важен търговски и финансов център и в една от най-богатите страни на света.

• Контролният пакет акции на италианския производител на гуми Pirelli ще бъде продаден на китайската държавна корпорация China National Chemical Corp., съобщи The Financial Times. Най-големият акционер на Pirelli сега е «Роснефт». Стойността на сделката се оценява на €7,1 млрд. и ще премине на няколко етапа. Първата стъпка ще стане придобиването на компания Camfin, която притежава 26% от акциите на Pirelli.

Подбор и превод – Ваня Йочева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *