Кратко облекчение за еврото

Вчера долара претърпя известни загуби, тъй като изнервените инвеститори теглеха печалби от силното му рали, което доведе зелените пари до много годишни върхове. Неочакван спад на продажбите на дребно в САЩ беше използван като оправдание за разпродажбите на долари, коментират от Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg).

Настъпилата корекция беше приета от анализаторите като здравословна, а при липсата на важни новини днес, консолидацията на долара може и да продължи. Долар/йена е на 121.47 и се опитва да се отдалечи от осем годишния връх на 122.04. Евро/долар е на 1.0615 след 12-годишното дъно на 1.0494. Единната валута получи подкрепа и от нарастването на доходността по някои облигации от еврозоната, които удариха дъна през седмицата, когато ЕЦБ стартира програмата си по изкупуване на евро облигации на стойност над 1 трилион евро.

Опасенията за Гърция продължават. Спешно нуждаещата се от свежи пари държава започна технически разговори с международните кредитори в търсене на споразумение за реформи и отпускане на нови средства, но резултатите не са добри и недоверието към Атина нараства.

Зелените пари паднаха и срещу високо доходните валути като австралийския долар, който скочи над 0.77 след шест годишно дъно в сряда на 0.7561.

Стерлингът обаче, за разлика от другите валути, падаше срещу долара след сигналите от управителя на АЦБ Марк Карни, че не бърза да повишава лихвите. Това намали някои очаквания за повишение в началото на 2016. Паундът слезе до 20-месечно дъно от 1.4850, а днес се търгува на 1.4869.

Златото задържа позиции над 1150 долара за тройунция

Златото се затвърди над нивата от 1500 долара за тройунция, докато долара претърпя загуби след силното рали. По този начин метала се насочва към шесто седмично понижение от последните седем седмици, заради опасенията, че лихвите в САЩ скоро ще бъдат повишени.

Спот цената е 1157 долара след девет поредни дни на спадове. През тази седмица беше отчетено три месечно дъно на 1147.10 долара. То дойде заради по-силния от очакваното доклад за трудовата заетост от миналия петък, който повиши спекулациите, че Федералния резерв ще увеличи лихвите. По-високите лихви от своя страна ще намалят търсенето на активи, които не предлагат лихви.

Силата на долара също пречи на златото. Вчера обаче инвеститорите теглеха печалби и зелените пари поевтиняха. Една тяхна сила прави златото по-скъпо за притежателите на други валути.

Като отражение на настроенията сред инвеститорите, активите на най-големия фонд за търговия със злато в света SPDR Gold Trust, спаднаха в четвъртък с 0.28% до 750.95 тона, което е най-ниска стойност след края на януари.

Другите благородни метали също търпят загуби заради златото. Среброто е на път да отчете втора поредна седмица на понижение, а паладиума най-слабото седмично представяне след средата на януари.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *