Краят на вестникарството идва: в България е през 2035 година

Вестници в печатен формат ще престанат да излизат в Италия през 2027 година, пише в новия си брой италианският професионален бюлетин за журналисти „Информа“. Прогнозата е на австралийския бизнесмен и медиен експерт Рос Доусън.
Според него най-напред, още през 2017 г., ще изчезнат печатните всекидневници в САЩ, а две години по-късно тези във Великобритания и Исландия.
На Балканите Гърция първа ще престане да печата вестници през 2028 година. Следват Хърватия (2029 г.) и Сърбия (2034 г.).
България ще се раздели с печатния формат във вестникарството през 2035 година заедно с Чили и Уругвай. Турция ще направи същото година по-късно, а останалите балкански страни ще печатат вестници и след 2040 година.
Вестникарството ще продължи да съществува, но в електронни формати. Смята се, че устройствата за тяхното получаване и четене, от рода на iPad, драстично ще поевтинеят и през 2020 година цената им ще бъде около 10 долара, като често ще бъдат предлагани безплатно при абониране за някой всекидневник. Високотехнологичните модели ще могат да се прегъват и навиват, както това се прави сега с печатните вестници.
Журналистическата професия също ще претърпи значителни промени. Цели орди от дилетанти, подобно на драгажен флот, ще пресяват кибернетичното пространство в търсене на факти и новини. Те обаче ще бъдат под надзора на професионалисти, които ще направляват тяхната дейност. Тези професионални журналисти трябва да притежават изключително висока репутация, която в случай на компрометиране няма никога напълно да се възстанови, изтъква „Информа“.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *