Кредити на промоция са по-скъпи от нормалните

Промоционални кредити при закупуване на стоки може да се окажат по-скъпи от нормалните заеми. Това припомнят от Комисията за защита на потребителите по повод на потвърдени от Върховния административен съд (ВАС) техни забрани за нелоялни търговски практики при промоционални кампании.

Така например офертата „Вземи 10% повече“ на Ти Би Ай Банк е създавала погрешно впечатление у клиентите на търговска верига за техника, че при сключване на договор за кредит те купуват по-изгодно уред на изплащане. Потребителите са заблуждавани, че получават 10% отстъпка от цената на стоката, а всъщност заплащат този „подарък“ под формата на по-високи разходи по обслужването на заема. Така в крайна сметка месечната вноска за една и съща стока за еднакъв период на изплащане, без да се ползва промоцията, излизала 37 лв., а с промоцията – 42 лв.

В „Техномаркет“ пък използвали подвеждаща информация в промоцията „Сливи за смет“. На клиентите е обещавано, че могат да купят с намаление телевизор на стойност над 500 лв. при условие, че върнат стар електроуред. На сайта на веригата е обявена отстъпка от 20%, докато в рекламните брошури са посочени 10%. Оказало се, че в 20-дневната кампания по-голямата отстъпка е прилагана само в рамките на пет дни в средата на кампанията, а през останалите дни са приспадани 10% от цената на стоката. Това не е било обяснено предварително и потребителите са пропуснали възможността да се възползват от по-изгодните условия на промоцията.

Третата пресечена нелоялна практика е на „Доверие Брико“ за липса на наличности на промоционални продукти. За едномесечна кампания търговската верига е разпространила 5000 брошури във Варна за стоки с намаление от 30% до 70%, но доставените количества на някои от тях не са съответствали на обема на направената реклама.

Санкциите при подобни нарушения на Закона за защита на потребителите са размер до 30 000 лв. при първоначално нарушение и до 50 000 лв. при повторно, припомнят от КЗП. От комисията съветват потребителите внимателно да пресмятат крайната цена, която ще заплатят след приспадането на анонсираните при промоции отстъпки и при противоречива информация задължително да уточнят кои условия са валидни, информира в.Сега. Когато липсва рекламираната промоционална стока, настоявайте търговецът да ви осигури подобна на нея на същата цена, казват още от КЗП. По закон количествата промоционални стоки трябва да съответстват на обема на направената реклама.

 

 

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *