Кризата в САЩ повлича и останалите страни

Спадът на американската икономика през последното тримесечие ще бъде около 5 на сто на база годишно изчисление, а през следващите две тримесечия БВП на САЩ ще се съкрати съответно с 3 процента и 1 на сто. Тази прогноза бе разпространена от крупната инвестиционна банка „Голдман Сакс“.

Започването на рецесията в САЩ, според руските икономисти, заплашва Русия с още по-рязък спад, който може да достигне 4 процента през 2009 г. на фона на намаляването на търсенето на суровини заради спада на производството в Япония, еврозоната и другите големи световни икономики. При приключването на 2008 г. САЩ като цяло ще запазят положителния ръст на БВП на ниво 1,4 процента, но в изчисления по тримесечия икономическият спад в САЩ вече е започнал, пише „Независимая газета“.

През третото тримесечие на тази година БВП на САЩ е намалял с 0,3 процента в годишно изчисление, което представлява максималния спад от 2001 г. Но през четвъртото тримесечие този негативен рекорд навярно ще бъде надминат. Според прогнозите на анализаторите на „Голдман Сакс“, спадът на БВП на САЩ през четвъртото тримесечие на 2008 г. ще достигне 5 процента на база годишно изчисление. През първите две тримесечия също се очаква спад на американската икономика с 3 процента и 1 на сто съответно на база годишно изчисление.

Според прогнозата на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие развитите страни са навлезли в рецесия, която ще продължи до 2010 г. Според оценката на ОИСР БВП на САЩ през 2009 г. ще спадне с 0,9 процента. Съкращаването на БВП на Япония през 2009 г. ще бъде 0,1 процента, а на страните от еврозоната – 0,5 на сто, според същата прогноза.

Тридесетте водещи световни икономики, които са членове на ОИСР, също ги очаква спад, който средно ще достигне през 2009 г. 0,3% от БВП, според организацията. В действителност тези прогнози могат да бъдат и още по-лоши, когато на 25 ноември ОИСР представи последния си доклад за състоянието на водещите световни икономики. Както вече е известно, през ноември Германия и Япония обявиха, че са в рецесия. В началото на ноември рейтинговата агенция Moody’s обяви, че през септември вече 30 щата на САЩ са били в рецесия. Единственият от 50-те щати, където се е запазил икономическия растеж, е Аляска.

Спадът на най-големите световни икономики означава съкращаване на общото търсене на основните стоки на руския износ – енергоносители, метали, химически торове и дървесина, а също така намаляването на цените на тези стоки. Намаляването на руския износ неизбежно ще доведе до съкращаване на вноса и забавяне на икономическия ръст.

Правителствените чиновници вече признават възможността за нулев ръст на икономиката през 2009 г. Но независимите експерти говорят за началото на спад, дълбочината на който може да достигне през 2009 г. 4% от БВП. „Глобалната рецесия заплашва Русия със спад на БВП с 4 процента през следващата година“, смята ръководителят на департамента за стратегически анализ на компанията ФБК Игор Николаев.

Според него, на Русия ще й бъде по-трудно в сравнение с развитите страни да излезе от спада, защото даже през 2010 г. не се очаква рязък ръст на световните цени. „Намаляването на търсенето на суровини и ниските световни цени на стоките на руския износ ще легнат като тежък товар на руската икономика“, смята Николаев. Между другото в доклада за социално-икономическото развитие на Русия през януари-октомври 2008 г. Росстат оценява текущия ръст на БВП за първото полугодие на ниво от 8 процента. При това индексът за промишленото производство през октомври 2008 г. по сравнение с октомври 2007 г. Росстат оценява на 0,6 на сто, а за януари-октомври – 4,9 процента спрямо същия период на миналата година.

Но бившият икономически съветник на президента Андрей Иларионов смята, че съгласно тези данни на правителствения Център за икономическа конюнктура спадът на производството в Русия продължава вече четири месеца поред. „Това е най-продължителният период на съкращаване на производството от август 1998 г. При това, ако спадът през юли бе относително малък (-0,3 процента спрямо юни), то през октомври неговата скорост е нараснала до -2,8 на сто (спрямо септември).

Кумулативното съкращаване за четири месеца е достигнало 5,1 процента, което преизчислено за година дава съкращение на производството с 14,5 на сто“, отбелязва в своя блог Иларионов. Най-силно, според неговата оценка, са пострадали черната металургия, машиностроенето, химията и нефтохимията, а също така леката промишленост. (БГНЕС)
lev.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *