Кризата разтърси из основи швейцарския гигант UBS

Надали има друга европейска банка, която да е пострадала така от кризата, като най-големия в света управител на имущество ЮБиЕс/UBS/. Близо 80 милиарда да загубите на известната швейцарска банка да момента.

Банката ЮБиЕс, която се смята за иконата на швейцарското банково дело, оповести, че през текущата година ще съкрати 8700 работни места по цял свят. Преди точно две години всичко още изглеждаше наред за ЮБиЕс. Най-големият в световен мащаб управител на имущества бе постигнал за 2006 година рекордни постъпления. 2007година обещаваше също така отлични печалби.
Във водовъртежа на кризата
Алакъм края на2007 ЮБиЕс стресва финансовите кръгове съсзагуби за милиарди. Водовъртежът на кризата с недвижимите имоти въвлича ЮБиЕс както никоя друга европейска банка. Само за няколко месеца стойността на акциите на ЮБиЕс намалява почти наполовина, акционерите са бесни: „Обикновено престъпниците са в затворите. Нещата, които излязоха на бял свят тук, са чудовищни. Подобно нещо досега не е имало“, казват възмутени те.
Преди почти точно една година шефът на концерна Марсел Оспел след дълги колебания подава оставка и по този начин поема отговорност за катастрофата. Ала и след оставката на Оспел ЮБиЕс губи милиард след милиард. След фалита на Лемън брадърс ситуацията за ЮБиЕс се изостря допълнително. Банката с обща балансова сума, надвишаваща швейцарският БВП 4 пъти, вече не е в състояние да се справи сама. С преобразувани държавни облигации се включва швейцарската държава. Швейцарската национална банка освен това откупува от ЮБиЕс лоши акции на стойност над 60 милиарда долара. По този начин ЮБиЕс с един удар са отървава от огромно бреме. Ала още далеч не е на сигурен бряг, казва банковият експерт Мануел Аман:
Новото ръководство – пред сериозни предизвикателства
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Марсел Ронер, който бе начело на банковото ръководство, бе принуден да хвърли кърпата
„Смятам, че ЮБиЕс, както и досега, трябва сериозно да се реструкторира, за да заплава отново в сигурни води. От самосебе си се разбира, че държавната подкрепа за ЮБиЕс доведе до известно успокояване. Ала смятам, че ЮБиЕс е още далече от състоянието, в което отново би могла да се възприема като стабилна и печеливша банка.“
Но икономическата катастрофа е само един от елементите от значение за ЮБиЕс. От лятото на 2008 година банката се озовава все по-силно в полезрението на американските фискални власти. През февруари т.г. банката бе принудена да разкрие данните на близо 300 свои клиенти и да заплати глоба. В противен случай я очакваше съдебен процес в САЩ. С разкриването на данните ЮБиЕС все едно че признава, че е помагала на свои клиенти да укриват данъци.
Не е доказано колко от тези нередности са били известни на ръководството. Банковото ръководство, предвождано от Марсел Ронер и Петер Курер, трябваше обаче да отстъпи пред обществения натиск и да си вземе шапките.На 15 априлобщото събрание на акционерите избира ново ръководство на най-голямата швейцарска банка.

Автор: П. Лехлер, В. Шопов/Редактор: Е. Видински , DW

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *