Кризата свали цените на луксозните имоти на много места, но не и в Китай

Луксозните жилища на редица места по света са станали финансово по-достъпни през миналата година, след като кризата подкопа цените им, сочат данни на лондонската агенция за имоти Knight Frank, цитирани от Bloomberg.
Цените на първокласните имоти в 56 локации от цял свят, включени в проучване на компанията, са паднали средно с 5,5%, сочат данните. Монако остава най-скъпият пазар на луксозни жилища за втора поредна година, следван от Лондон и Париж.
Заможните купувачи са отлагали покупките през 2009 г. заради опасения за състоянието на икономиката, посочват от агенцията. Цените на имотите в провинцията, крайбрежните локации и ски курортите, които често се купуват за втори дом, са се понижили с най-малко 12%. Най-голям спад е отчетен в Дубай, в западната част на Алгарве в Португалия, в Палма на испанския остров Майорка и в Дъблин, където цените са се понижили с поне 22%.
„Градовете се справят по-добре, защото пазарът там се движи от необходимост, докато при курортите става въпрос за покупки по лично усмотрение”, казва Лиъм Бейли, директор на отдела за жилищни проучвания в компанията.
Луксозните апартаменти и къщи в градските пазари са поскъпнали средно с 0,4%, начело със скок на цените в Китай, Хонконг, Сингапур и Джакарта.
Най-голямо увеличение е отбелязано в Шанхай, където цените на имотите варират средно от 500 до 700 долара на кв. фут (около 5380 до 7530 долара за кв. метър), което е с 52% повече в сравнение с година по-рано, сочи проучването. Шанхай е 13-ият най-скъп пазар на луксозни жилища сред градовете. Миналата година там са продадени 8438 имота на цени над 735 хил. долара, което го прави най-големия пазар на първокласни жилища в Китай.
Цените на луксозните имоти в Пекин са нараснали с 47%, в в Хонконг – с 41% до средно между 2000 и 2500 долара на кв. фут (21 520 – 26 900 долара/кв. м), с което той е четвъртият най-скъп град в проучването.
В Монако цените са се понижили с около 15% през миналата година. Средните цени за луксозен апартамент или къща по крайбрежието там са варирали от 4300 до 5900 долара за кв. фут (46 260 – 63 480 долара/кв. м) в края на 2009 г.
Пазарът на луксозни жилища в Лондон е най-добре представящият се в Европа, тъй като слабостта на паунда и продължителният спад на цените са поощрили инвеститорите да се конкурират за намаляващ брой имоти за продажба.
В САЩ и Канада цените на луксозните имоти са се понижили средно със 7,7%, начело със Сан Франциско, докато на Карибските острови спадът е с 13%.

финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *