Криптовалутата – революция или еволюция ?

С  това въведение   ще се опитам да разгледам фундамента на същността на криптовалутата като философия и явление! Това е единстеният верен подход за да стигнем до едно вярно осъзнаване на промените, които ще настъпят в света от тази иновативна и авангардна технология.Ще ви напомня, че самото споменаване на думата “технология” автоматично ни поставя пред избора, дали да бъдем в ролята на Лудитите или не… ?

Това е избор който седи пред всеки един от нас! Избор който в най-голяма степен седи пред статуквото на системата от посредници в областта на съхранението, обмяната и индексирането на стойност!

Криптовалутата в своята същност се се явява ПАРИ, които не са продукт на системата… пари който не са емитирани чрез посредничеството на централните банки. Криптовалутата е нов инструмент за обмен, индексиране и съхранение на стойност който не е наложен от монопола на централните банки! До какво ще доведе това е въпрос на въображение! Ако всеки има свободата да създаде свои пари, какъв би бил света ? Едно е почти сигурно, едва ли ще има централни банки! Еволюцията в системата за обмен и съхранение на стойност ще се сведе до там ,че ще бъде детронирана монополната системата на централните банки… дали това е Революция ще оставя на вас да решите за себе си.

Криптовалутата разполага с нещо с което познатите ни пари не разполагат. Криптовалутата притежава свойството да абсорбира доверие, но не доверие към конкретна държава или общност а доверие към самото доверие!Абсорбира вяра, нещо което централните банки няма как да постигнат защото тяхната разменна единица е наложена на сила и със закон!

Заедно с централните банки ще бъде срутена и цялата система на лицензирани… патентовани… застраховани… и тн. банки!

Емитирането на ПАРИ вече е с отворен код! Това е фундамента на същността на криптовалутата като философия и явление!

–––––––-

Нека го обясня нагледно: Какво би станало ако alibaba.com започне да продава само в собствената си дигитална валута? Какво би станало ако Интернет започне да продава само в Биткойн ?(Каде отиде вашата икономика… уважаеми специалисти ?)

Автор- Любо Станков

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *