КТБ започва да изплаща 570 млн. лева на кредитори

Повече от четири години след като лицензът на КТБ бе отнет и гарантираните вложители получиха парите си, започва частично връщане и на негарантирани влогове на хиляди вложители във фалиралата банка.

Резултат с изображение за ктб

Синдиците на КТБ обявиха, че изплащането на сумите, включени в първата частична сметка за разпределение, стартира от четвъртък, 9 май, чрез клоновата мрежа на УниКредит Булбанк. За извършените операции Булбанк ще начислява такси и комисиони, дължими от лицата, получаващи средствата.

Общата сума, която се разпределя, е 570 млн. лв. Тя бе одобрена от Фонда за гарантиране на влоговете още през февруари 2017 г. Тогава в Търговския регистър бе публикуван списъкът с кредиторите и конкретните суми. Обжалване от страна на недоволни от разпределените средства кредитори обаче блокира изплащането им, информира в.Сега.

Поправки в Закона за банковата несъстоятелност от април тази година отвориха пътя за превеждането на парите въпреки обжалванията. Те бяха внесени от депутати от ГЕРБ, ДПС и „Обединени патриоти“. Нова разпоредба гласи, че синдикът може да изпълнява одобрената от фонда и неоспорена част от сметката за разпределение и при постъпили жалби. Условието е в масата на несъстоятелността да са събрани достатъчно допълнителни средства, от които да се заделят суми за обезпечаване на претенциите по жалбите до произнасяне на съда.

Проверка в списъка показва, че за разпределяне всъщност са одобрени малко над 533 млн. лв., от които 418 млн. лв. отиват във Фонда за гарантиране на влоговете. Фондът е най-големият кредитор, изплатил защитени влогове за 3.7 млрд. лв. Други 38.8 млн. лв. са заделени за по-нататъшно връщане след приключване на множеството дела, които в момента се водят. Така реално остават 113.2 млн. лв., които ще бъдат разпределени между 7022 граждани, фирми и институции с негарантирани влогове. Сметките показват, че всеки един от тях ще получи около 11% от вземането си. Сумите в списъка варират от 0.01 лв. до 10 млн. лв. Последната сума ще получи „Сосиете Женерал Париж“ – обезпечен кредитор от първи ред. Подобна сума ще получи и „Топлофикация София“, която имаше влогове във фалиралата банка за над 80 млн. лв.

Впечатление прави, че в сравнение с преди две години за други двама обезпечени кредитори – „Ардастрой“ и „Аполо Инженеринг“, вече са записани 0 лева за разпределение. Преди две години сумите бяха съответно 8.3 млн. лв. и 3.9 млн. лв.

 

 

financebg.com

One thought on “КТБ започва да изплаща 570 млн. лева на кредитори

  • 10.05.2019 в 14:43
    Permalink

    И след 10 години сигурно няма да има виновник по казуса КТБ , Василев се измъкна доста ловко

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *