Куба официално ще признае частната собственост

Комунистическият режим в Куба официално ще признае частната собственост с приемането на новата конституция, която също така създава позицията на министър-председател заедно с президента, съобщават кубинските държавни медии.

Резултат с изображение за КУБА

Президентът ще се избира от Националното събрание сред депутатите за пет години, с право на не повече от два последователни мандата.

Конституцията запазва Комунистическата партия като единствена политическа сила в страната и посочва, че комунистическата държава ще остане доминираща политическа сила. Проектът обаче дава ново признание на свободния пазар и частната собственост в кубинското общество и въвежда презумпцията за невинност в правосъдната система.

В новата конституция за първи път ще бъде включена и забрана на дискриминацията по полов признак.

На 21-23 юли кубинското Национално събрание ще се събере на заседание за обсъждане на реформата и след евентуалното одобрение на депутатите проектът за нова конституция ще бъде изнесен за гласуване на референдум.

Действащата конституция на Куба е приета през 1976 г. и изменяна през 1992 г. и 2002 година. С реформата от 1992 г. Куба е обявена за светска, а не за атеистична държава.

Печатният официоз на Комунистическата партия „Гранма“ публикува резюме на новата конституция, посочвайки, че в проекта има 224 члена, докато в сегашния основен закон на страната има 137 члена.

Най-важното е, че в проекта за нова конституция е залегнало признаването както на свободния пазар, така и на частната собственост, информира politika.bg.

Това би могло да означава засилена съдебна защита на новоизлюпените предприемачи в Куба, както и на чуждестранните инвеститори, въпреки че „Гранма“ пише, че конституцията затвърждава, че централното планиране и държавните предприятия са стълбовете на икономиката като цяло.

Официозът също така отбелязва, че Комунистическата партия ще остане доминиращата политическа сила в Куба.

Експертът по Куба Луис Карлос Батиста от Центъра за демокрация в Северна и Южна Америка, чието седалище е във Вашингтон, предупреждава обаче, че признаването на частната собственост не означава, че правителството иска да даде по-голяма роля на частното предприятие.

По-рано тази седмица, отбеляза той, правителството публикува набор от регламенти, които затягат контрола върху самонаетите и увеличават евентуалните глоби, които вече включват и конфискацията на имущество.

 

financebg.com

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *