Кунева към Плевнелиев: Гласът на хората да се чува, а не да се купува

Писмото съдържа предложенията на сдружението за промени в изборното законодателство, с които да се гарантира провеждането на честни избори.
 
УВАЖАЕМИ Г-Н ПРЕЗИДЕНТ,
Между двата тура на президентските избори, Вие декларирахте, че приемате 95 процента от моите предизборни ангажименти, сред които и провеждането на честен изборен процес. След изборите, Вие потвърдихте този ангажимент със заявката да се превърнете в гарант за честността на изборите.
За съжаление, през последните години вместо да се разрешават проблемите в организацията на изборите в България, те стават все по-сериозни, а парламентът не предлага смели решения, които да ги адресират. Проведените през 2011 г. избори бяха свързани с най-много нарушения, фалшификации и репресии срещу политически опоненти, отразени и в доклади на Европейската комисия, ОССЕ и Държавния департамент на САЩ.
Приветствам Вашия призив пред Народното събрание за провеждане на задълбочен дебат по отправените ни препоръки от международни организации във връзка с Изборния кодекс и изборния процес. На едно мнение сме, че репутацията на България пред Европа и демократичния свят е застрашена, докато има съмнения за честното провеждане на избори.
Обръщам се към Вас от името на „България за гражданите“, за да споделя нашите предложения за разрешаване на най-сериозните проблеми, водещи до опорочаване на изборния процес и до задълбочаване на кризата в политическото представителство.
През последните седмици сдружението предизвика дебат между членовете си и проведе срещи с експерти и с редица представители на неправителствения сектор.
Предлагам на Вашето внимание предложения за промени в изборното законодателство , които съвпадат и с част от тридесет и двете препоръки на ОССЕ:
•Постепенно изчистване на избирателните списъци, чрез незадължителна активна регистрация, от т. нар. „мъртви души“, които според оценки на експерти надвишават милион и двеста хиляди избиратели. Това е бройка, която практически може да реши коя да е управляващата партия в България;
• Избор на нова постоянна, независима и експертна ЦИК по предложение на държавния глава. Време е почтеността, компетентността и професионализма на членовете на тази най-важна за изборите комисия да бъдат гарантирани през прозрачен регламент за номиниране и избиране;
•Въвеждане на електронно гласуване, което да увеличи избирателната активност и да направи изборния процес достъпен за младите и активните хора на България, за много наши сънародници в чужбина, както и за хората в неравностойно положение;
• Ново разпределение на броя мандати спрямо последното преброяване;
• Въвеждане на забрана за използване на публична (държавна или общинска) администрация. Сгради, оборудване, консумативи – държавна или общинска собственост, използвана за административна работа, както и труда на служителите от публичните институции в работно време за целите на предизборни кампании да се забрани;
• Равнопоставеност между независимите и партийните кандидати – така ще се даде реална възможност да има мажоритарен избор в България. Сега Изборният кодекс предвижда различен режим за регистрация, набиране на подписи, стартиране на набирането на средства за кампанията;
• Повече публичност и отчетност по отношение на финансирането на предизборни кампании – да се въведе кратък срок за подаване на данните в регистъра за финансирането на кампанията, поддържан от Сметната палата – не по-късно от 2 дни след получаването на всяко дарение. Да се въведе задължение декларациите за източниците на финансиране и разходите, направени в предизборната кампания от кандидати за общински съветници или кметове, да се публикуват в публичния регистър на Сметната палата.
Отправям предложение към Вас за дискусия за промени по изброените теми, свързани с Изборния кодекс, една година преди парламентарните избори. Считам, че при наличието на политическа воля и компетентност има достатъчно време за дебат, за законови промени и за техническо изпълнение на изискванията.
УВАЖАЕМИ Г-Н ПРЕЗИДЕНТ,
Управляващото мнозинство заяви воля основно за промени в Изборния и Наказателния кодекс, свързани с използването на специални разузнавателни средства за разследване на престъпления при провеждане на изборите. Това е и една от препоръките на ОССЕ, но нека Ви припомня, че председателят на предизборния щаб на управляващата партия е и министър на вътрешните работи. Остават основателни съмнения, че се цели подслушването по време на изборни кампании да бъде узаконено. На последните избори бяха нарушени човешки и конституционни права на участници в надпреварата. Сега, под прикритието на препоръките на ОССЕ, ще бъде регламентирано подслушването. Сега възниква въпросът кой ще бъде гарант за спазването на правата на тези, които избират и ще бъдат избирани.
Вярвам, че като държавен глава, Ваша отговорност и привилегия е да надскочите нивото на сметките, които правят партийните централи, прекроявайки законодателството според контекста, но винаги в услуга на политическия картел. Вие можете да използвате опита и да окажете подкрепа на всички експерти, граждански организации и политици, полагащи усилия за демократизиране на изборния процес. Ние от „България на гражданите“ изразяваме готовност за участие във всички форуми, които организирате по темата – дискусии, кръгла маса, заседание на Консултативния съвет по национална сигурност или нарочна среща, където подробно ще изложим предложенията си.
Крайно време е, пет години след приемането ни в Европейския съюз, гласът на хората в България да се чува, а не да се купува!

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *