Купуваме самолети “Боинг” за НАТО

Участваме в сделка за $800 млн

Вчера нито една членка на НАТО не предложи поисканите от Алианса подкрепления за Афганистан. След като призивите му за допълнителни военни части останаха нечути, НАТО се примири и обяви, че операция „Медуза“ срещу талибаните може да продължи и с наличните сили. Тя е постигнала 2/3 от целите си, обяви говорителят на пакта Джеймс Апатурай.

Брюксел. НАТО взе решение за закупуването на три или четири транспортни самолета С-17, в което ще участва и България. Генералният секретар на Алианса Яп де Хоп Схефер обяви, че 13 страни членки, включително България, са подписали писмо за намерение за започване на преговори с US компанията „Боинг“ за доставката на самолетите. Бюджетът на сделката не бе разгласен. Стойността й обаче може да достигне до $800 млн., имайки предвид, че самолети от С-17 се подават по $200 млн. Но може да бъдат договорени отстъпки, както при последните доставки за американските ВВС, когато бе постигната цена от $175 млн.

В покупката ще се включат САЩ, Италия, Дания, Холандия, България, Чехия, Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия и Словения. Самолетите са за стратегическото авиозвено на алианса, което ще е базирано в Рамщайн, Германия. 13-те страни възнамеряват да приключат преговорите още тази година и първият самолет да бъде доставен през 2007 г. Всяка от тези страни ще може да ги ползва

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *