Къде е автомобилният пазар на бъдещето?

Само един на всеки хиляда индийци притежава автомобил

Автомобилни гиганти като германския Фолксваген и американския Дженерал мотърс полагат усилия да се наложат на индийския пазар. Нищо чудно – в Индия продажбата на автомобили се увеличава с най-малко 10 на сто годишно.

Задръствания и хаос по улиците на големите индийски градове. Уличното движение в Делхи, Калкута и Мумбайе на ръба на колапса. Това обаче не възпира индийците от покупката на нови автомобили. Потенциалът е огромен с оглед на факта, че едва един на 1.000 жители на азиатската страна притежава собствен автомобил. За сравнение -в Германия съотношението е 600 на 1.000 души. С други думи, Индия крие огромен потенциал за производителите на автомобили.
Пазарът расте изключително бързо
Населението се увеличава, а с това нараства и потенциалът

Страната с второто по численост население в света е едва 11-ият по големина автомобилен пазар. Растежът обаче е впечатляващ. Само през есента на 2009 година продажбите на автомобили бележат ръст от 12 процента. Факт, с който се гордее и Раджив Каул, главният организатор на автомобилното изложение в Делхи, коетозапочна във вторник и ще продължи до 11 януари: „Пазарът расте независимо от това, че броят на онези, които могат да си позволят нов автомобил, е все още малък. В абсолютни стойности пазарътсе разрастваизключително бързо“, казва Каул.
Предимно Марути Сузуки и Тата доминират по улиците на Индия. Двата концерна със седалище в Индия продават общо почти един милион автомобили. Марути Сузуки е безспорният лидер на индийския пазар. Но на него постепенно невлизат и германските производители. Фолксваген наскоро откри фабрика в град Пуне след дълги години на колебание. Там за нуждите на индийския пазар се произвежда моделът Поло.
В азиатската страна се котират най-вече малките автомобили. Джаянт Давар, шеф на Дружеството на производителите на автомобилни части в Индия, е озадачен от факта, че Фолксваген отваря собствен производствен център в страната едва през 2009: „Фолксваген напредна страхотно в Китай, той беше един от първите концерни там. Това обаче не му се удаде в Индия. Тук Фолксваген няма това предимство. Но с големия обем на инвестиции концернът ясно показа отношението си спрямо Индия като производствен център.“
Фолксваген се стремикъм участие в Сузуки

Фолксваген набира скорост
Според информация в медиите Фолксваген се стреми към сътрудничество с Марути Сузуки при разработването на нов евтин модел. В края на годината германският концерн иска да получи участие в Сузуки. Огромният растеж на индийския автомобилен пазар ще превърне и автомобилното изложение в Делхи в събитие с огромно значение,прогнозира Джаянт Давар:
„Германският щанд тази година е много по-голям в сравнение с миналата. А ако се вземат предвид и производителите на автомобилни части, Германия е вторият по значение изложител след домакина Индия.“

Ю. Веберман, Б. Григорова,Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *