Къде изчезват жените от селата на Източна Германия

Преглед на оригинала

Завръщане в селата- ОтКапитал, 26авг

Населението на Земята ще е над 11 милиарда през 2050 година- 29юли

Жените от Източна Германия масово напускат селата си, пише „Ройтерс“. В Кицдорф ам Зее например дамите са само 27%. Селото се намира близо до границата с Полша и е популярно сред туристите – те плуват, карат уиндсърф или ловят риба в езерото. Но образованите амбициозни момичета напускат родното си място в търсене на добър живот, като оставят зад себе си деморализирани млади мъже с по-ниска квалификация.

Пейзажите на селото са очарователни, но те не го спасяват от проблема на селските райони в Източна Германия – младите жени го напускат. Четвърт век след обединението на Германия темповете на изнасяне от бившата комунистическа част на страната най-сетне се забавят. Някои градове дори привличат нова кръв.

Въпреки това селата губят жените си и демографското неравновесие е най-голямо сред младите. Само 40% от хората между 18 и 29 години в най-засегнатите общности са жени.

„Това не е просто демографски проблем, а културно, социално и икономическо бедствие, блокиращо потенциала за развитие, от който Източна Германия отчаяно се нуждае“, казва професор Рай Колморген – социолог, изучаващ проблема.

През миналия уикенд се навършиха 25 години от обединението на двете германски държави, разделени по време на студената война. През 1990 г. тогавашният канцлер Хелмут Кол обеща на бившия комунистически изток да процъфти, но много от предприятията се провалиха в новата пазарна икономика. Това изпрати гражданите в търсене на работа на запад.

3.3 млн. източногерманци отидоха на запад между 1991 г. и 2013 г., а 2.1 млн. се преместиха в обратна посока, показва федералната статистика. Нетната миграция от изток упорито остава негативна, макар че се забави в последните две години. Някои градове – Лайпциг например, дори отчетоха увеличение на населението.

Преглед на оригинала

Изтичането на женските мозъци обаче продължава неумолимо. Един пример за това е 26-годишната Дженифер Валтер. Родена в малкото село Шьонфелд в Североизточна Германия, тя се мести в Кьолн, за да учи бизнес мениджмънт. „Скоро разбрах, че след като завърша, за мен няма възможности у дома – никога не бих могла да печеля достатъчно и да работя в областта, в която искам“, казва Валтер, която си е намерила работа в малка консултантска фирма.

Момичетата се справят по-добре от момчетата в училищата в много европейски държава. В Източна Германия много повече жени преминават изпита за влизане в университет „Абитур“.

Разтревожените местни власти са възложили на учени да изследват причините зад масовото изселване на жените. „Говорим си за селективен процес на емиграция – като т.нар. най-добре справящи се си тръгват“, казва Колморген, който ръководи проекта. „Младите жени обикновено са по-добре образовани от връстниците си от мъжки пол и са по-амбицирани да потърсят късмета си другаде.“

Щефен Крьонерт – автор на друго изследване, извършено от Берлинския институт за населението и развитието, твърди, че изтокът е по-засегнат от другите изостанали региони.

„Дефицитът на жени в Източна Германия е безпрецедентен в Европа. Дори в регионите около Арктическия кръг, където това явление е много силно, статистиката не се доближава до тази“, казва той.

25 години по-късно безработицата на изток е 4% по-висока от тази на запад. Заплатите са една трета по-ниски, а местните социални работници твърдят, че по-бедните общности имат собствена култура на емиграцията – родителите, учителите и приятелите окуражават жените да напуснат дома си, ако искат да постигнат нещо в живота.

„Младите хора на изток имат два начина да се справят с трудната ситуация на пазара на труда: да се откажат от надеждите си или да инвестират повече в образование“, казва Тим Лайберт от института „Лайбниц“.

Преглед на оригинала

Професионалистите се тревожат за изоставащите. „Имаме цяло поколение млади мъже без никакви амбиции или перспективи и определено сме изправени пред въпроса какво ще удържи тези общности заедно, след като всички млади жени си заминат“, казва социалната работничка Ингрид Льобен.

Западът остава сравнително консервативен социално и там много жени от селата се завръщат у дома си, след като навършат 30. Жените от Изтока рядко правят това – те по-често остават или на Запад, или в някой от развиващите се източни градове.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *