Къде и при кого е кризата?

Очаквано или не, но балансът за полугодието на много големи международни банки показва милиардни печалби. Deutsche Bank Group например е спечелила през второто тримесечие 1,1 милиарда евро. Защо банките правят милиарди въпреки кризата, та нали те плачеха най-много за държавна закрила и в тях бяха наляти много, много пари, и то от данъкоплатеца? После, само три или шест месеца същите болни банки демострираха такива здрави мускули, че отново баснословни бонуси седават на мениджърите и това принуди самият шеф на Международния валутен фондСтрос-Кан са скърца недоволно със зъби. Но кой ти забелязва това…
Така човек търка невярващоочи и се пита: къде е кризата? През първото полугодие американска банка Citigroup е реализирала печалби за $6,7 млрд., Goldman Sachs и JPMorgan Chase & Co. са спечелили по $2,7 млрд., а Bank of America – $2,4 млрд. Също така удивително като тези огромни печалби е възраждането на инвестиционното банкиране – онзи сектор, който миналата година донесе милиардни загуби на банките и тласна в бездната гиганта Lehman Brothers Inc.
Така например високата печалба, реализирана от Deutsche Bank, се дължи именно на инвестиционното банкиране.
Без кризата – без печалби
Колкото и да е парадоксално, причината за тези печалби трябва да се търси тъкмо във финансовата криза: държавите, които отпуснаха десетки милиарди за спасяване на банките, се нуждаят от пари.Американските банки получават в момента средства от Централната банка при извънредно изгодни условия, след това отпускат парите на държавите под формата на облигации – и печелят фантастично при емисиите на облигациите. Същият е механизмът, който се използва и за кредитирането на предприятията, коментира и „Дойче веле“.
Що се отнася до работата с частни клиенти обаче Deutsche Bank е много далеч от някогашните си милиардни печалби. От април до юни този най-голям финансов институт на Германия е спечелил в този сегмент едва 55 милиона евро – срещу 328 милиона през същото тримесечие на миналата година. Спадът се обяснява преди всичко с компенсациите, изплатени на съкратените служители в този сектор. Съкратени бяха 1100 работни места, което само през второто тримесечие бе свързано с разходи за 150 милиона евро.
Прогнозите са трудни
Въпреки милиардната печалба анализаторите сбърчват чело, когато хвърлят поглед върху кредитния баланс на Deutsche Bank: банката е увеличила седемкратно предохранителните премии за неизплащането на кредити.
Шефът на банката Йозеф Акерман е убеден, че стабилизацията на банковия бранш и световните финансови пазари ще продължи с необратим темп. Той изрази задоволство от постигнатите досега резултати, но отказа да се ангажира с прогноза за второто полугодие: всичко зависело от развитието на глобалната икономика.

„Дойче веле“
Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *