Къде и с колко се вдига цената на водата от 1 януари

От 1 януари 2020 г. се предвижда увеличение на цените на ВиК услугите в почти цялата страна с между 0,1 и 9,26%.Къде и с колко се вдига цената на водата от 1 януари.

Свързано изображение

Кърджали е градът, в който се планира най-голямо поскъпване – с 9,26 на сто. Най-малко се предвижда да се повишат цените на ВиК услугите в Пловдив – с 0,1 процента. За София-град се планира увеличение с 6,64 на сто.

Данните са от доклад, който беше разгледан днес на открито заседание в Комисията за енергийно и водно регулиране, информира dnes.bg.

Увеличението, предвидено за Перник, където в момента има проблем с водоснабдяването, е от 3,29%. За друг район, където често има проблеми по ВиК мрежата – Шумен, се предвижда увеличение с 3,71 на сто, предаде БТА.

За областите Кърджали, Видин, Габрово и Смолян увеличението на цените на ВиК услугите е между 6 и 9 процента в сравнение с 2019 г. За Силистра и Добрич предложеното увеличение е съответно 4,27 и 2,75 процента, се посочва в доклада на КЕВР.Къде и с колко се вдига цената на водата от 1 януари.

Свързано изображение

За област Разград цените на ВиК услугите ще бъдат намалени – предложението е за 3,65 лв./куб. м, но тъй като това е над социално поносимата цена от 3,42 лв./ куб. м, все пак ще бъде 3,42 лв./ куб. метър.

Четири области – Хасково, Търговище, Кюстендил и Пазарджик, са без приети бизнес-планове и за тях няма предстоящо увеличение на цените.

Окончателното решение за цените на ВиК услугите от 1 януари 2020 г. ще бъде прието на закрито заседание на КЕВР на 23 декември, съобщи председателят на регулатора Иван Иванов.

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *