Къде са милиардите на Мубарак?

Според изчисления оттеглилият се от президентския пост в Египет Хосни Мубарак и неговият клан са натрупали над 50 милиарда евро, разпределени в чуждестранни банки и вложени в недвижими имоти. Какво ще се случи с тях?

След свалянето на президента Хосни Мубарак започна и търсенето на ограбените от народа пари.Ежедневниците в Кайро гадаят къде е богатството на Мубарак. Египтяните искат да си възвърнат заграбеното от бившия президент и неговия клан. „Ние имаме нужда от парите, за да се възстанови страната ни и стопанството. Не става дума само за милиардите на Мубарак, ние си искаме обратно парите от всички корумпирани служители“, казваедин жител на Кайро.
Чужбина вече реагира
Швейцария замрази банковите сметки на Хосни Мубарак по настояване на Кайро. Страните-членки на ЕС също обмислят подобна стъпка. Уилям Хейг, външен министър на Великобритания, казва:“Естествено, ние ще се отзовем на молбата на Египет, в сътрудничество с ЕС и нашите международни партньори, същото се отнася и до Тунис. Ако се появи и най-малкото доказателство за злоупотреба с държавни пари, ще действаме бързо“.
Египтяните обаче не очакват само връщането на заграбените милиарди. Младото поколение или т.нар. „поколение Фейсбук“ очаква много повече.
Солидарност – да, но не и вмешателство!
„Сега египетският народ трябва да има думата. След тази революция само народът има правото да определя съдбата си. Ние не искаме чуждестранни сили да решават вместо нас“, заявява студентът Самир Али. Много млади хора ръзсъждават като него. Един от тях е и Ахмед Домма, инженер и активен учестник в протестното движение: „Ние имаме нужда от солидарност, но никакво вмешателство, независимо под каква форма. Ние казваме – подкрепете ни! Но тази революция я направиха египтяните и тя ще си остане тяхна“.

Р. Йекел, Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *