КЪДЕ СА ПАРИТЕ НИ? ВИЖТЕ КОЙ 1% от човечеството контролира 46% от богатството?

За последните 10 години глобалното богатство се е увеличило с 68% и въпреки продължаващата близо 5 години криза е достигнало исторически максимум от $241 трилиона. След увеличение спрямо миналата година с близо 5% в следващите пет години (до 2018г.) предстои богатството да нарастне с още 40% до $334 трилиона. Почти една трета (29%) от това нарастване ще дойде от възникващите пазари, а близо 50% от увеличението в тази група ще се състои в Китай – основно в сегмента на средната класа, но и с увеличаване броя на милионерите.

Почти 72% на годишна база – и близо една трета за десетилетието – от това увеличение се дължи на САЩ, твърди в доклада си „Богатството на света“ швейцарската банка „Креди Суис“ (Credit Suisse).
Ако се разпредели равномерно на всички жители на планетата, това ще означават по $51 600 на човек, но реалността, разбира се, е много по-различна.

Богатите и най-богатите
Най-богатите 10% от човечеството притежават 86% от богатството на света. В ръцете на най-най-богатият 1% от населението са 46% от всички световни активи. Общо около 32 млн. души (0.7% от възрастното население) имат над $1 млн. и общо държат почти $99 трлн. активи (41% от световното богатство)
Най-богатите държави (над 100 000 долара активи на пълнолетен гражданин) са в Северна Америка, Западна Европа и в най-заможните страни в Азиатско-тихокеанския район и Близкия изток. Това са 361 млн. души (7.7% от човечеството) с богатство между 100 000 и 1 милион долара.
Номер едно са швейцарците, където благодарение на банковата индустрия и развитата икономика на всеки възрастен се падат по $513 000. Следват богатите на природни ресурси Австралия ($403 000) и Норвегия ($380 000). Четвърто е малкото Велико херцогство Люксембург с малко над половин милион души население, където на всеки възрастен се падат по $315 000.
В другия край са две трети от пълнолетните жители на планетата (3.207 млрд. души) с активи под $10 000, които контролират само 3% от глобалното богатство.

Още 2 милиона милионери
От средата на 2012г. броят на милионерите по света се е увеличил с почти 2 милиона души – огромна част от тях отново са в САЩ, където днес живеят 42% от милионерите на света. За същия период Япония е изгубила 1.2 милиона милионери.
Възходът в САЩ се обяснява с възстановяването на цените на имотите и борсите. В Япония пък агресивната монетарна политика на централната банка свали обменния курс на йената с 22% и това е достатъчно да изтрие $5.8 трилиона от богатството на домакинствата само през настоящата година. Това се равнява и на 20% от нетното богатство на японците.
От „Креди Суис“ изчисляват, че в света има около 98 700 души са нетно богатство над $50 милиона, като половината от тях живеят в САЩ, следвани от Европа с почти 25 000 мултимилионери.
Авторите поставят акцент върху мобилността на богатството – по-малко от две трети от милиардерите в списъка на списание „Форбс“ за 2000-2001г. са били там и през 2005г., а в края на десетилетието половината то тях са отпаднали от списъка.

[„Креди Суис“: 1% от човечеството контролира 46% от богатството]

Къде са развиващите се икономики
Въпреки десетилетието на бурен икономически растеж Китай контролира 9% от световното богатство, макар там да живеят над 20% от възрастното население на планетата. В Африка и Индия този дял е още по-малък.
Във всяка от страните от БРИК (Бразилия, Русия, Индия и Китай) се предполага, че живеят малко над 5800 души с много голямо богатство. Броят на милиардерите в гази група се е увеличил в периода 2000-2010 от 5% на 19% от всички в света. Само в Китай милиардерите за това време са скочили от 1 на 64. В същия период броят на милиардерите в развити държави като Франция и Япония е намалял.
Китай (добавени $1.4 трлн.) е и сред само петте държави, където за една година има промяна в размера на богатството с над $1 трилион и само Япония е с отрицателен показател. При САЩ промяната е с над $8 трилиона повече, в Германия – с $1.2 трлн., а във Франция $1.1 трлн.
В осем държави богатството се е увеличило с повече от $200 млрд.: Италия, Великобритания, Испания, Мексико, Швеция, Индия, Южна Корея и Канада.
В 15 държави увеличаването на богатството на домакинствата е двуцифрено, измерено в проценти, като далеч пред всички е Либия (но авторите изрично посочват, че се съмняват в достоверността на данните). Сред тези страни са още Азербайджан, Полша, Мексико, Бангладеш, както и държави, на които сме свикнали да гледаме като икономически закъсали като Гърция и Ирландия.

[„Креди Суис“: 1% от човечеството контролира 46% от богатството]

Русия – шампион по неравенство
В Русия с нейното почти 140 млн души население 110 милиардери контролират 35% от богатството. „В годините на прехода имаше надежди, че Русия ще се превърне в икономика с много квалифицирани специалисти с високи доходи и силни програми за социална защита, наследени от СССР. На практика се получи почти пародия на всичко това“, казват авторите.
Не че нямаше опити в тази посока, допълват те, но богатите на активи и ресурси компании отидоха в ръцете на подбрани малцина. Страната се сдоби с лоша слава на слаби институции и място, където политическите връзки са по-важни от предприемаческия талант, се казва още в доклада.
Растежът на икономиката се дължи основно на гладният за природни ресурси свят, а Русия ги има в изобилие. Средно, богатството на домакинствата се увеличи 7 пъти – от $1 650 през 2000г. на $11 900 днес за възрастен руски гражданин. Но в действителност Русия има и силно задлъжняване, както и най-голямото на планетата неравенство в благосъстоянието (с изключение на няколко карибски държави с техните милиардери). В света един милиардер се пада средно на всеки $170 милиона богатство на домакинствата, докато в Русия това съотношение е 1 на всеки $11 млрд.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *