Кървав 1 май в Истанбул

Полиция и демонстранти се сбиха, 580 арестувани

Истанбул. С ритници, палки и сълзотворен газ полицията се нахвърли срещу първомайската демонстрация в Истанбул, съобщи АП. Униформените дори стреляха във въздуха. Има ранени, 1 тежко. Поне 580 демонстранти са арестувани. 12 хиляди полицаи от вътрешността на страната са били докарани край Босфора, за да пазят реда, общо 17 хиляди патрулираха вчера по истанбулските улици.

Сблъсъците станаха, когато леви синдикалисти се опитаха да стигнат до централния площад „Таксим“, за да почетат паметта на 36 убити на това място преди 30 г. Тогава пак на 1 май при сблъсъци по време на манифестация, неизвестни стрелят в тълпата. В Турция първи май не е официален празник, но, опасявайки се от протести срещу правителството, истанбулският кмет блокира основните артерии на града и затвори 40 училища в центъра. Бяха спрени автобусите, метрото и фериботите между европейския и азиатския бряг. Обикновените хора не успяха да стигнат до работните си места, а борсата отвори със закъснение.

Демонстрантите, които настъпваха към окървавения през 1977 г. площад „Таксим“, бяха разгонени с водни струи. По покривите на околните сгради имаше снайперисти. Чуха се и предупредителни изстрели във въздуха. Бронетранспортьори отрязаха достъпа до централната част на града. Офицери с шлемове, палки и противогази арестуваха 580 души. На места протестиращите вдигнаха барикади.

По обяд кметът на Истанбул Муамер Гюлер отмени забраната за демонстрации в центъра на града, за да успокои напрежението. Стотина активисти на синдикалната конфедерация ДИСК, организатор на протеста, стигнаха до площад „Таксим“ и почетоха паметта на загиналите. Останалите демонстранти бяха задържани в района на стадион „Инюню“. Точно там бяха извършени повечето арести. Достъпът до площад „Таксим“ бе забранен и за тв екипите, за да не предават пряко събитията. Само CNN успя да качи на третия етаж на срещуположна сграда преносим сателит.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *