Лагард: Няма да има нова криза на еврото

Президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард не е много притеснена от вероятността пандемията от коронавирус да поднови страховете за разпадането на еврозоната.

Лагард: Икономическата криза от 2008 г. може да се повтори – bgnes

Президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард не е много притеснена от вероятността пандемията от коронавирус да поднови страховете за разпадането на еврозоната.

“Не съм много притеснена”, въпреки че “политиците ще трябва да продължат да наблюдават” нарастващите нива на дълга в еврозоната, докато правителствата вземат заем, за да смекчат ефектите на коронавируса, каза Лагард във видео, адресирано до младите хора в еврозоната.

ЕЦБ: Коронавирусът може да причини криза като тази от 2008-а

 

Докладът на ЕЦБ за финансовата стабилност, който се публикува два пъти годишно, предупреждава, че нарастващият дълг може да увеличи възприятията за „риск от деномизация“ – опасността някои страни да се откажат от еврото или общата валута да се срине напълно.

Според Лагард „лекият“ сценарий за кризата вече не е актуален ...

Лагард призна, че „някои страни ще бъдат по-засегнати от други“, но тя отговори с твърдо „не“, когато беше попитана дали пандемията може да поднови опасността от разпадане на еврозоната, информира econ.bg.

“Всички страни по света трябваше да увеличат дълга си”, което беше “правилното нещо”, каза бившият френски финансов министър и директор на МВФ.

Тя отбеляза, че исторически ниските лихви понастоящем правят разходите за обслужване на дълга “забележително ниски”.

Лагард не смята, че ще има нова криза на еврото | Европа

“Това, за което ще се изразходват, е това, което наистина е от значение”, каза Лагард. Тя подчерта, че инвестициите, които ще трансформират нашите икономики към дигитализация, производителност и борба с климатичните промени, ще се изплатят в дългосрочен план.

Лагард прогнозира, че икономиката на еврозоната ще се свие между 8% и 12% през 2020 г. Старият мек сценарий от 5% спад, който е обсъждан през април, вече е остарял, добави тя.

“Вероятно ще бъдем някъде между средния и тежкия сценарий”, уточни тя.

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *