Лагард се опасява от прегряване в бързо развиващите се икономики

 
Така директорката на Международния валутен фонд откликна на опасенията на някои бързо развиващи се икономики като Бразилия, че тези действия на централните банки на богатите държави предизвикват големи потоци капитали, които упражняват натиск към покачване на националната им валута, пише БГНЕС.
„Възможно е валутните политика на някои развити страни, където централните банки поддържат ниски лихви, да захранят летливи капиталови потоци към бързо развиващите се икономики“, заяви Лагард при закриване на годишното събрание на МВФ и на Световната банка в Токио.
Според нея тази тенденция отчетливо се е задълбочила заради високите лихвени нива в главните бързо развиващите се икономики – източник на високи доходи за инвеститорите.
„Съчетаването на посочените фактори може да ограничи способността на тези икономики да погълнат потенциалните големи финансови потоци и това да доведе до прегряване, до образуването на финансови балони и до финансово неравновесие“, посочи тя.
За да се борят срещу забавянето на икономиките, няколко централни банки – Федералният резерв на САЩ, Европейската централна банка и Японската банка – смекчиха валутната си политика, като масирано инжектираха ликвидности във финансовата система и като понижиха основните лихви до нива близки до нулата.
Според някои бързо развиващи се пазари тези действия дестабилизират техните икономики като захранват спекулативни потоци в страните им и покачват изкуствено стойността на тяхната валута, което вреди на износа им.
Макар да посочи рисковете от прегряване, Кристин Лагард, отбеляза, че действията на тези централни банки са законни и необходими, за да се съживи икономическата активност в богатите държави.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *