Легалният поход на черните пари

Италия си връща черните пари

Дълго време Сан Марино бе любимият данъчен оазис на италианците. Сега държавата-джудже безпомощно наблюдава как големият съсед воюва срещу укриването на данъци и връща в Италия астрономически суми черни пари.

След като през октомври в Италия бе обявена амнистия за укриватели на данъци, досега от анклава близо до Адриатическо мореса изтеглени над два милиарда евро. Амнистията позволява укритите в чужбина черни пари да бъдат върнати обратно в Италия срещу минимална глоба от пет процента. Изтичането на тези пари може да доведе до изостряне на рецесията в Сан Марино и буди тревога за бъдещето на процъфтяващия финансов сектор, който под мантията на банковата тайна съставлява 18 процента от икономическия потенциал на Сан Марино.
Историческите забележителности не са истинската атракция…
Най-голямата атракция
Както и други данъчни оазиси от Швейцария до Карибика, също и малката република се намира под натиска на международните усилия за отпор срещу укриването на данъци и за една по-прозрачна банкова система.
За туристите микроскопичната страна с площ от само 60 квадратни километра е атракция поради своята миниатюрност. Посетителите се изкачват до крепостта и се зареждат в магазините с безмитни стоки. Мнозина плащат пет евро за печат в паспорта като сувенир и си заминават. Най-голямата атракция обаче винаги е бил статутът на данъчен оазис както за частни лица при бягството им от данъчните власти, така и за фирми, които използват в Сан Марино по-ниските данъчни ставки в сравнение с Италия.
Индустрията – производството на керамични изделия, храна за животни и мебели- е моторът на икономиката в Сан Марино. ”Ние искаме прозрачна икономика. Не желаем измами, както преди. Вместо от укриватели на данъци, ние се нуждаем от хора, които идват и създават работни места“, заявява опозиционният депутат и бивш министър на правосъдието Иван Фосчи.
Сградата на Спестовната каса в Сан Марино
Смесени чувства
Но също и в тази насока има насрещен вятър, тъй като италианските данъчни власти обвиняват фирми в Сан Марино, че искали да избегнат италианските данъци. Това е тревожно за една малка страна, като Сан Марино, казва опозиционният парламентарист.
Външната министърка Антонела Муларони пък подчертава, че миниатюрната държава е готова на жертви и че очаква благосъстояние и занапред.Тази страна, подчертава външната министърка, няма да падне на колене, Сан Марино има 1700-годишна история и ще оцелее и в бъдеще.

Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *