Лекари: Зад смяната на шефа на „Пирогов“ стоят финансови интереси и отклоняване на вниманието

Не виждам драма в това, че директорът на една от десетките болници в София е сменен. Това не влияе на здравната помощ в София. Може да има лични драми за някои хора в „Пирогов“, но за здравната система – не. Преди няколко месеца беше сменен Бордът на директорите, а проф. Раденовски беше оставен.
Законът за обществените поръчки приравнява много различни неща. А не е все едно дали купуваш скалпели или тухли. Проверките бяха извършени преднамерено, има съмнения, че има и други интереси някой друг да управлява „Пирогов“. Все пак, това е една голяма фирма, отбеляза д-р Стойчо Кацаров.
„Пирогов“ е институиция, не е просто една от болниците, има изключителен кадрови потенциал, каза д-р Ваньо Шарков, депутат от Синята коалиция и заместник-председател на здравната комисия в парламента.
Проф. Раденовски осигури нормално битуване на хората, които са във властта, благодарение на управлението си. Имаше спокойствие в „Пирогов“. Уволнението се прави в един доста сериозен и драматичен момент – когато всички съсловни организации казват, че състоянието на здравеопазването е критично. В такъв момент вниманието се насочва към една болница. А какво се случва с другите болници? А как стои въпросът със специализациите, от които платените от държавата са минимален брой? 360 милиона дългове имат болниците. Шарков предлага 50 милиона лева от блокирания трансфер към МЗ да отидат в помощ на задлъжнелите болници. Здравната комисия в парламента обсъжда увеличаване на бюджета на НЗОК.
Д-р Ваньо Шарков коментира и въпроса с кандидатурата на Петър Стоянов за конституционен съдия, предложена вчера от СДС. Странно ми е как номинираш някого, който още не е решил дали да приеме, каза д-р Шарков.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *