Лека корекция за еврото, след разпродажбите от миналата седмица

В края на деня валутната двойка затвори 15 пипса под дневния си връх, или 1.2764$.
В голяма степен влияние оказаха многото икономически новини и изказвания през деня, както и първата за годината среща между Меркел и Саркози. Търговските баланси на Германия и Франция излязоха по-добри от очакваното, като германският търговски излишък за декември достигна 16,2 милиарда евро.
МВФ излезе със становище, че е възможно Европа да избегне рецесията през 2012г, като вероятната рецесия в проблемните страни няма да бъде фатална за общия растеж. Същевременно фонда смята, че нараства опасността от рецесия в ЮАР.
Нарастват очакванията, че ЕЦБ ще продължи да сваля лихвата по подобие на ФЕД, като по този начин ще се помогне главно на банките да преодолеят тежката дългова ситуация в Европа. В момента ОЛП е 1%, а следващото заседание на ЕЦБ е в четвъртък.
Скандалът с председателя на швейцарската национална банка завърши с оттеглянето на Филип Хилдебранд. В резултат франка поскъпна заради спекулативните очаквания относно паричната политика на страната. По-късно член на централната банка заяви, че нивото 1.20 франка за евро ще бъде защитавано яростно, но въпреки това франка продължи да поскъпва умерено.
При основните валути картината остана без съществена промяна. Японската йена остана да се търгува в тесни граници, в диапазона 76,75-76,99 йени за долар. Британският паунд напредна леко до 1,5457$. Продължава и силното представяне на австралийския долар.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *