Лекуваме се в цяла Европа

Ако чакаме прекалено дълго, държавата ще плаща за операциите в членки на ЕС

Брюксел. Всеки българин ще може да се лекува в която държава пожелае на територията на ЕС, щом ни приемат в съюза. И лечението ще бъде платено от държавата. Това се предвижда в нов план за здравеопазването, предложен от Еврокомисията, пише в. „Гардиън“. Според него всеки пациент може да поиска да го лекуват в друга държава, ако в родината му се налага да чака прекалено дълго за това. А здравните власти ще са задължени да плащат лечението им, след като не могат да им осигурят навременна и правилна медицинска помощ на територията на страната.

Еврокомисарят по здравеопазването Маркос Киприану смята, че ще са нужни поне няколко години, за да се приложат на практика новите правила. „Понякога други държави могат да осигурят по-добро лечение на пациентите, отколкото родните им страни. Това ще помогне да се подобри ефикасността на здравните системи в ЕС. Но не трябва да се забравя, че всяка държава ще остане отговорна за организацията и финансирането на собственото здравеопазване“, каза той.

На практика предложението означава следното. Ако на български пенсионер му се налага да чака прекалено дълго в България за операция на коляното, той може да отиде във Франция. Но преди това ще трябва да поиска разрешение от здравните власти. И ако те се уверят, че наистина операцията е отложена много във времето, ще трябва да му дадат пари да се оперира във Франция. Но това ще става само ако манипулацията се покрива от Здравната каса и в размер, който не превишава сумата в страната.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *