Литва ще емитира първата държавна криптовалута в еврозоната

Литва е на път да емитира първата произведена от централната банка дигитална монета в еврозоната, като част от проект за изпробване на поддържаните от държавата цифрови валути и блокчейн технология за ежедневна употреба.

Bank of Lithuania to issue Virtual LBCOINs - NOCASH ® de 19 ani

Т.нар. LBCOIN ще могат да се обменят директно с централната банка и в частни блокчейн мрежи

Резкият спад в използването на пари и перспективата над 2,5 милиарда потребители да приемат валутата Либра на Facebook накара централните банки да проучат как могат да издават свои собствени форми на цифрова валута, припомня Ройтерс.

Lbcoin wallet - Apps on Google Play

Двадесет и четири хиляди цифрови символа, наречени LBCOIN и базирани на блокчейн технологията, ще бъдат пуснати в продажба през следващата седмица. Всеки токен ще има прикрепен портрет на един от 20-те души, подписали декларацията за независимост на Литва през 1918 година, информира  investor.bg.

„Никой в ​​общността на централните банки не е мислил сериозно за дигиталната валута, преди да разберем, че съществува реална заплаха някой друг да заеме нашето пространство“, заяви Мариус Юргилас, заместник-управител на Централната банка на Литва.

Lithuania to Launch its Own Central Bank-Backed Digitial Token

„Трябва да осигурим на обществото това, което то иска“, добави той.

LBCOIN е много подобен на това, което е известно като цифрова валута на централната банка (CBDC), каза Юргилас, поставяйки Литва на челно място в развитието на държавни цифрови валути.

Pirmoji pasaulyje skaitmeninė kolekcinė moneta LBCOIN - YouTube

преди 13 часа

CBDC са традиционните пари в цифрова форма, емитирани и управлявани от централната банка на дадена държава. За разлика от тях криптовалутите, като биткойн, се произвеждат чрез решаване на сложни математически пъзели и се управляват от различни онлайн общности, вместо от централизирано тяло.

„Във време, когато централните банки започват да променят мисленето си за цифровата валута, LBCOIN е може би най-модерната експериментална площадка за тестване на различни прераждания на CBDC“, заяви Юргилас.

Токените на Литва ще се продават в пакети от по шест за 99 евро. LBCOIN ще могат да се обменят директно с централната банка и в частни блокчейн мрежи.

Lithuania To Sell 24,000 Blockchain-Based Digital Tokens Called ...

преди 13 часа

„В момента единственият начин да държите парите, емитирани от централната банка, е да държите физическите пари“, каза Юргилас.

Пандемията от коронавирус ускори развитието на CBDC, тъй като подтикна милиони хора да се обърнат към безкасови плащания, заявиха през юни централните банкери на Литва.

Централните банки ще въведат CBDC внимателно, за да избегнат фрагментирането на финансовата и паричната система, заяви през юни Беноа Кьоре, ръководител на иновационния център в Банката за международни разплащания.

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *