Лихвите по кредити може да скочат след време, ако се обвържат с пазарен индекс

Лихвите по кредитите ще скочат, ако бъдат обвързани с пазарните индекси, предлагани от управляващите. Това заяви за Дарик кредитният консултант Тихомир Тошев. По думите му, предлаганите от депутата от Коалиция за България Румен Гечев индекси Софибор, Либор и Юрибор, към които да се обвържат лихвите по заемите, в момента са на исторически ниски нива и в срок от няколко години ще започнат да се движат нагоре, което означава, че и лихвите по кредитите, обвързани с тях, ще се увеличат.

Обвързването на лихвите по кредитите с някои от пазарните индекси и в момента съществува в България, категоричен е Тихомир Тошев. „В България може би 70 на сто от кредитите се отпускат при точно такова формиране на лихвите – Софибор плюс надбавка и Юрибор плюс надбавка. Няколко банки формират лихвите си на базов лихвен процент, който се определя от управителните съвети на банките“, коментира той.

Според Тошев, обвързването на лихвите в закон с някои от пазарните индекси би дало по-голяма прозрачност, но по думите му в момента голяма част от клиентите избират кредити, които не се определят по принципа пазарен индекс плюс надбавка, заради това, че тези индекси в момента са на исторически ниски нива и веднага след стабилизирането на икономиките и видимо излизане от кризата тези индекси ще тръгнат нагоре, което значи, че и лихвите ще тръгнат нагоре.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *