Лицензи за сондажи, секс и кокаинови купони

Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: БП или Службата за добив на минерали? Кой е виновен?

Вашингтонското название за корупция и поквара е следното: Службата за добив на минерали, раздаваща лицензите за петролни сондажи. Впечатляващо е как са се взимали решенията за лицензите – нерядко в леглото или на парти.

Тесните връзки на Службата за добив на минерали с петролната индустрия също допринесоха за най-голямата петролодобивна катастрофа в историята на Америка. Никое друго контролно ведомство на едно американско министерство не е било така дълбоко инфилтрирано от индустрията – наследство от управлението на бившия президент Буш. Този скандал е известен от близо десет години насам. Но едва сега, след като гръмна платформата Deepwater Horizon, президентът Обама призна:

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Обама най-после намери правилните думи
Твърде топли отношения
„От прекалено дълго време съществуват прекалено топли отношения между петролните концерни и онова американско ведомство, което им дава лицензите за сондажи.“
Отношенията са били толкова тесни, че някои служители на концерните и на министерството са били просто неразделни – дори в леглото, както с неприкрито злорадство констатира СиЕнЕн:
„Някои от контрольорите са участвали съвсем непосредствено в коктейла от секс, дроги и рокендрол с представители на концерните, които е трябвало да контролират.“
Но едва сега, след станалото в Мексиканския залив,по върховете на Службата за добив на минерали започват да се търкалят глави. Един високопоставен служител, отговарящ тъкмо за лицензите в района на Мексиканския залив, побърза да оповести с имейл оставката си. Впрочем не само при Буш, а и при сегашната администрация на Обама са се раздавали най-безгрижно разрешителни за петролни сондажи. СиЕнЕн:
„Стигнало се е било дотам, че концерни като Бритиш петролиъм сами са си издавали удостоверения, че мерките за сигурност на техните платформи били в изправност.“
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Резултатът
Крайно време за промяна
По линия на раздаваните петролни лицензи американското Министерство на вътрешните работи прибира всяка година по 13 милиарда долара. На фона на празните каси, никой не е желаел да се откаже от този паричен извор. Предписаните предпазни мерки и експертни проучвания не са се извършвали или са били просто игнорирани – какъвто е бил и случаят с Deepwater Horizon.
Сега Службата за добив на минерали ще бъде разбита на три независими поделения. И най-важното: занапред онези, които проверяват мерките за сигурност, няма да се занимават с раздаването на лицензи.

Р. Зина, М. Илчева, Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *