Лойдс най-лесно наема на работа гейове и лесбийки

Лойдс (Lloyds Banking Group) – британската банкова група, е обявена за най-добрия работодател в страната за лесбийки, гейове, бисексуални и транссексуални. Това сочи общонационалния индекс за равноправие на работното място, информира Ройтерс, цитирана от БТА. Втората и третата позиция в класацията са заети съответно от юридическата кантора Пинсент Мейсънс (Pinsent Masons) и банка Джей Пи Морган (JP Morgan). Класацията на водещите 100 работодатели е изготвена от благотворителната организация Стоунуол (Stonewall) според отговорите на служители за културата, разнообразието и включването на работното място.
Стоунуол похвали Лойдс, която миналата година бе втора, за включването на предложение за еднополов брак в рекламите й. Банката също така стана първата британска компания, която разшири политиката си на частно здравно осигуряване до транссексуалните.
Лойдс е поела ангажимент да подкрепя разнообразието на работното място, „така че да можем да мобилизираме всички качества и таланти на нашите колеги“, заяви главният изпълнителен директор Антонио Орта-Осорио. Във всекидневието толерантността към тях все още не е задоволителна. Отношението към хомосексуалните хора е обременено от предразсъдъци. Нормалност ще настъпи едва тогава, когато тези предразсъдъци изчезнат. Освен всичко друго, самите хомосексуални се чувстват по-добре или по-зле приети, включително и в зависимост от това къде живеят и къде работят. Онези фирми, които се грижат за правата на хомосексуалните, констатират, че атмосферата в предприятието се подобрява, производителността се увеличава.  И въпроки това на ръководни позиции в концерните не се вижда почти нито един хомосексуален човек. Смята се, че в страна, където живеят  милиони гейове и лесбийки, това е ненормално положение А и иначе се смята още, че те са по-високо образовани от средното равнище и печелят повече пари. Но гейове-мениджъри? Къде са или са единици? Политички-лесбийки, също са рядкост? Няма. Хомосексуални футболисти? И това го няма, както стана ясно наскоро по повод Европейското първенство, където просто бяха подхвърлени едно-две имена без никакви конкретни доказателства….
Според проучването един от осем гейове, лесбийки, бисексуални и транссексуални не биха се чувствали удобно да разкрият сексуалната си ориентация пред когото и да било от колегите си.
В изследването са участвали над 92 000 служители от 439 организации – най-големият брой в 12-годишната история на индекса.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *