Лондонското Сити наема по строг дрескод: без крещящи вратовръзки и кафяви обувки

Лондонското Сити направо ще ви хлопне вратата под носа, ако сте отишли да търсите работа или се явите на интервю с тъмен костъм и кафяви обувки. Направите ли го, трябва да се простите с мечтите си да се реализирате в този сектор  и да заплувате след време сред финансовите акули.

Защото това се смята за крещяща, ама наистина почти скандална проява на лош вкус или изобщо липсата на такъв: това са заключенията в британски правителствен доклад, цитиран от Франс прес и БТА.
„Шокиращо е, че някои мениджъри продължават да оценяват кандидатите по това, че носят кафяви обувки с костюм, а не според таланта и потенциала им“, изтъква председателят на комисията по социална мобилност Алън Милбърн. Той дава и пример с кандидат за работа, комуто казали, че е блестящ, но… вратовръзката му е прекалено крещяща.
Инвестиционните банки „не наемат младежи от бедните среди, защото назначават хора от малоброен елитен кръг“ от възпитаници на шест или седем престижни университета, „хора, които споделят еднаква култура“, се казва още в доклада.
Така се оказва, че начинът на говорене, акцентът и поведението са също толкова важни, колкото познанията и способностите, констатират авторите на изследването.
В доклада се призовават банкерите да продължат усилията си да разширят социалната палитра при новите назначения. Което сега, особено след Брекзита, вероятно ще си остане едно пожелание само на хартия…
Ели ЯНЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *