Лондон отлага Брекзита за по-късно след 2016 година

Великобритания няма да започва преговори за излизане от Европейския съюз тази година, заяви юрист на британското правителство.

Адвокат Джейсън Копъл заяви, че британският министър-председател Тереза Мей не възнамерява да задейства член 50 от Лисабонския договор преди края на 2016 г., предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс, цитирани от БТА.
Според юриста това ще даде време на съдилищата да обмислят правните предизвикателства. Той обаче даде да се разбере, че сегашната позиция на правителството може да се промени.
Копъл направи изказването на съдебно заседание във връзка със заведените от британски граждани дела с искане правителството да не може да започне процедурата за излизане от ЕС без одобрението на парламента.
Мей каза на първата си среща със своите старши министри, че всички те трябва да работят за успешно излизане от ЕС. „Но ние няма да бъдем правителство, което се определя само от Брекзита. Ще бъдем и правителство, което се определя от социалната реформа, която ще осъществим“, каза Мей, която на заседанието беше седнала до външния министър Борис Джонсън – бивш кмет на Лондон и един от яростните привърженици на излизането на Великобритания от Европейския съюз.
Ели ЯНЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *