Лос Анджелис ще използва умни улични стълбове за 4G достъп

Лос Анджелис започва инсталацията на първите 100 улични стълба за осветление от ново поколение, които ще играят ролята и на точки за достъп до 4G мобилни мрежи. Градът е първият, който въвежда новата разработка на Philips и Ericsson, която постепенно може да замени обемистите мобилни клетки. съобщава сп. Forbes.

Стълбовете се казват SmartPoles и използват LED осветление на Philips и мобилно оборудване на Ericsson. Чрез тях се цели да се подобри мрежовото покритие и капацитет в гъстонаселени райони с високо потребление. Предимствата на технологията са, че се инсталира по-лесно, не загрозява градската среда и е значително по-евтина.

Двете компании се надяват, че умните им стълбове ще се харесат и от операторите. Капацитетът на стълбовете ще може да се наема от телекоите, което ще им излиза по-евтино, отколкото да плащат наем за инсталация на мобилни клетки върху покривите на сградите. Градските управи също ще харесат стълбовете, защото интегрират цялото оборудване в себе си и почти не личи, че такова има, което създава по-изчистена визия, коментират от компаниите. Те смятат, че са уцелили правилната ниша, като очакват пазара на умни и компактни мобилни клетки да продължи расте. Според прогноза на ABI Research, сегментът ще реализира ръст от 43% на година поне до 2020 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *