Луганската народна република въвежда рублата

Новообразуваната Луганска народна република (ЛНР) ще въведе руската рубла като официална валута на своята територия. Това решение е било взето от правителството на сепаратистката държава в Източна Украйна. „С цел предприемане на мерки за стабилизиране на финансовата система и във връзка с рязкото поевтиняване на украинската гривна, основната парична единица на територията на ЛНР става руската рубла“, пише в съобщение на правителството на ЛНР, публикувано от „ЛуганскИнформЦентр“, предаде ТАСС.

Според същия документ от 1 септември т.г. всички заплати, пенсии и социални помощи ще се изплащат изключително в рубли. В същото време обаче се запазва възможността разплащания между различни субекти да се извършват и с налични и безналични украински гривни, американски долари и евро.

За това, че руската валута е станала основно парично средство измествайки украинската в самопровъзгласилата се Луганска народна република, съобщи още през април нейният лидер Игор Плотницкий. „Нашите приходи постъпват в четири различни валути. Преимуществена част от тях се вече се формира от рублите, а едва след тях се нареждат приходите в гривни, долари и евро“, отбеляза той.

Още по-рано – на 15 март, с постановление на Министерски съвет на ЛНР на нейна територия беше разрешено заплащането на стоки и услуги да се извършва с някоя от четирите споменати валути. В същото време беше обявено, че постепенно започва изтеглянето на гривните от оборот. След 19 март пък всички разплащания с контрагенти на бюджета вече се извършваха само с рубли.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *