„Лукойл” планира нови производства в България

„Лукойл” има намерение да инвестира в завода си в Бургас в инсталации за производството на нефтопродукти, различни от горивата. Целта е да се оползотворят фракциите останали при дестилацията на горива

Това стана ясно от срещата на премиера Бойко Борисов и президента на „Лукойл“ Вагит Алекперов. В момента се разработват няколко варианта на проекти, базирани на нови и много модерни технологии, които ще бъдат представени в Министерство на енергетиката и след одобряване ще се започне реализацията им. Руснакът не е назовал конкретната сума на бъдещите инвестиции.

На срещата си с премиера Алекперов е обсъдил с него и пазара на горива в България, контрабандата и усъвършенстване на законодателството за битката с нея. За нас е важно да плащаме данъци и да не нарушаваме правилата в страните, в които работим, е казал Алекперов.

„Лукойл” остава в България и няма намерение да си ходи, подчертал Алекперов и припомнил, че е руската компания у инвестирала в модернизацията на производствените си мощности в страната и за разширение на веригата си от бензиностанции над 3 млрд. долара. Той оценил България като стабилна страна и за това обсъждат инвестиционни планове.

На въпрос дали България може да стане петролен експортен център, Алекперов обявил също, че се обсъждат различни варианти за създаване на нов клъстер за нефтохимични субпродукти, оставащи след преработването на нефта. Той информирал, че „Лукойл” увеличава присъствието си на турския пазар, което става с доставки от рафинерията в Бургас, информира monitor.bg.

При визитата си в България шефът на Лукойл се срещна и с президента Румен Радев, а също и с министъра на икономиката Емил Караниколов и енергетиката Теменужка Петкова.

 

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *