„Лукойл“ придобива 3 вятърни парка у нас

Според Търговския регистър досегашен едноличен собственик на капитала на трите дружества е била „Райфайзен Енерджи & Енвайронмент Холдинг Булг Гмбх“.  Новият собственик на парковете е съвместно дружество между „Лукойл-Екоенерго“ (100% дъщерно дружество на руската компания „Лукойл“) и италианската компания ERG Renew („ЕРГ Реню“).
Антимонополният орган е изследвал на първо място пазарното положение на участниците в операцията преди и след осъществяването й, както и фактори, влияещи върху позицията им на пазара на производство и продажба на едро на ток. В процеса на проучване се е установило, че участниците в концентрацията притежават незначителни производствени мощности, поради което към настоящия момент не са сред основните участници на този пазар. През 2010 г. сумарният пазарен дял на дружествата, изчислен на база инсталиран капацитет и на база произведен ток в страната, е значително под 5%. Концентрацията следва да бъде разрешена, тъй като няма да доведе до установяване или засилване на господстващо положение, което значително би попречило на ефективната конкуренция на пазара на производство и продажба на електроенергия от ВЕИ. Това става ясно от решението на КЗК.
Според данни на Българската ветроенергийна асоциация до момента в българските вятърни паркове са били инвестирани 450 млн. евро. Средствата са били вложени от компании като американската AES, италианската Enel и др. Същевременно руската компания „Лукойл“ е собственик на рафинерията „Лукойл Нефтохим“, която се намира в Бургас.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *