”Лукойл”: Танов да не крие, а да назове контрабандистите

„Лукойл“ се разграничи от твърденията, че е „защитена фирма“ и поиска шефът на Агенция „Митници“ да назове поименно участниците в контрабандата на горива у нас. В съобщение от „Лукойл България“, разпространено до медиите в четвъртък вечерта, се казва че компанията подкрепя усилията на кабинета и в частност на директора на Агенция „Митници“ срещу контрабандата с горива.

Компанията е обект на постоянни проверки и контрол от митниците и не са й издавани никакви актове за нарушения в търговията с акцизни стоки от Митница „Югозападна“, нито от лице с фамилия Шишков“, се казва в съобщение на „Лукойл“ до медиите, цитирано от БГНЕС.

Повод за изявлението на ръководстовото на газовото дружество са записаните разговори на шефа на Агенция „Митници“Ваньо Танов с финансовия министър Дянков, в които се споменава „Лукойл“, „Била“ и „Булгартабак“ като „защитени“ фирми.

В Гоце Делчев в четвъртък шефът на митниците обясни, че за една от фирмите има производство по отношение на спестено ДДС, което вече е внесено, съобщи „Сега“. Същата фирма е наказана и по отношение на горива, които са отишли в детски градини. Събрани били допълнително над 300 000 лв. акциз.

В подслушания разговор на Танов с Дянков става дума за оцветено гориво с по-нисък акциз, което, вместо да отиде в детските градини, е продадено по бензиностанциите. Митничар на име Шишков съставил акт на фирмата и получили заплахи от Цветанов. Всряда Танов не пожела да назова за коя фирма става въпрос.

„В полза на пълно разкриване на истината би било, ако г-н Танов изнесе пред обществеността добре известните му факти за това, какви количества горива се заявяват за внос на границите ни с Румъния и Гърция и да ги съпостави с платените за тях акцизи на българска територия, за да стане напълно ясно какъв е размерът на контрабандата, кои са основните канали, по които тя се извършва и кои са фирмите и лицата, стоящи зад тях.

В името на истината и прозрачността е редно най-после участниците в контрабандата с горива да бъдат назовани с истинските им имена. Само така този дългогодишен проблем ще намери своето решение и ще престане да нанася тежки вреди на цялата българска икономика“, завършва съобщението си „Лукойл-България“.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *