Луксозна авиокомпания дължи пари на своите служители

Това не е обичайният случай за фирма, в която сме свикнали да виждаме, че не плаща много високи заплати или дава пари под масата. Напротив. Това е фирма, която е плащала реални високи доходи, осигурявала е своите служители на реален доход, но заради финансови затруднения и поради други причини, в крайна сметка спира да плаща.

Ето така, преди три години и половина започва една дълга сага. Нели Сало работи две години в чартърна авиокомпания, за луксозни пътувания „Еър лазур дженеръл авиейшън“. Тя заяви: Ние сме все едно като таксито за богатите хора. До края на 2013-та, когато започват финансовите затруднения, сменено е и ръководството. Последната заплата, която сме взели е декември 2013-та година и след като ни убеждаваха от месец-месец и половина, да стоим, че всичко ще се изплати оказа се, че абсолютно нищо не ни изплатиха

Нели започва дело срещу фирмата и обикаля всички институции. Веска Волева, адвокат на Нели Сало, заявява: Когато става въпрос за хора в по-тежко положение от гледна точка на това, че чакат пари да получават и т.н. и нашето законодателство по никакъв начин не е защитава по-слабите.

Докато Нели Сало ходи от институция в институция, офисът на фирмата е опразнен, а ръководството изчезва. Адресът е запазен, дори табелата е същата. В офиса обаче вече има друга фирма. Там, на вратата, където беше офисът или не отваря никой или има жена, която изобщо не знаеза такава фирма

Справка в Търговския регистър показва: фирмата „Еър лазур дженеръл авиейшън“ не е фалирала. Работела е под шапката на „Петрол холдинг“. Управителят Валери Григоров е отписан преди седмица. От съседния офис разказват, че всичко е изнесено по тъмно, скришом.

От Инспекцията по труда помагат на Нели Сало да оформи трудовата си книжка, но и те не могат да открият управителя. Теодора Дичева, директор на Дирекция „Правно осигуряване“ в ГИТ: По-важното е не колко дружества процедират по този начин като отписват управителите си и спират дейността си, а колко работници има при тях.

Търсят съдействието на МВР. След месеци издирване, в крайна сметка управителят Валери Григоров се явява. Но без документи на фирмата. Понеже е отписан като управител на дружеството, не носел и отговорност със задна дата. В същото време не започва и процедура по несъстоятелност, защото фирмата не изпълнява всички указания на съда.

От приходната агенция, които са наложили запор на банковите сметки на фирмата, както и на единия й самолет обявиха, че все още работят по казуса.

Бившият управител Валери Григоров вече ръководи друга фирма със сходна транспортна дейност. От „Петрол холдинг“ заявиха, че  нямат нищо общо с „Еър лазур дженеръл авиейшън“. И изтъкнаха, че авиокомпанията е била част от старата структура на холдинга.

 

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *