МААЕ е оптимист за бъдещето на атомната енергия

МААЕ прогнозира през следващите 20 години постоянен растеж на атомната енергетика. Много европейски страни, сред които и България, смятат да заложат на нея, пише „Ханделсблат“.

Търсенето на екологични безвредни енергийни източници води до развитието не само на възобновяема енергия, но и на атомната. По данни на Международната агенция за атомна енергия /МААЕ/, през следващите 20 години ядрената енергетика я очаква постоянен растеж.

За съставянето на прогнозата организацията е анкетирала специалисти в сферата на енергетиката, а също така представители на операторите на електростанции. От МААЕ смятат, че увеличаващият се енергиен глад ще донесе значителни печалби на операторите на АЕЦ.

По данни на агенцията, мощностите за производство на атомна енергия в целия свят ще се увеличават с 2,5% ежегодно до 2030 г. Служителят от отдела за атомна енергия към МААЕ Алън Макдоналад заяви за „Ханделсблат“, че такъв е „оптимистичният сценарий“ за развитието на този отрасъл.

Агенцията прогнозира, че ядрените мощности ще нараснат от 370 ГВт /данните са към края на 2006 г./ до 679 ГВт през 2030 г. В края на по-миналата година атомните реактори са произвеждали 15% от цялата електроенергия по света. В момента освен функциониращите 435 реактора се строят още 29. Мнозинството от работещите атомни реактори /103/ са в САЩ.

Второ място по техния брой заема Франция – 59 реактори, след нея следва Япония – 55. Макдоналд заяви, че „растящите цени на петрола не играят при това голяма роля“. Експертите на МААЕ смятат, че атомната енергия и петролът не са конкуренти в енергетиката.

Съперник на атома е природният газ. Макдоналд заяви, че атомната енергия е способна да внесе голям принос в борбата срещу промените на климата, но самостоятелно този проблем не може да бъде решен. Основният растеж на отрасъла ще се наблюдава в азиатските страни, смятат от МААЕ.

Индия възнамерява да увеличи до средата на столетието дела на атомната енергия до една четвърт от всичката произвеждана в страната електроенергия. В момента това съотношение е по-малко от 3%. Китай също планира да развива атомна енергетика, увеличавайки мощностите си пет пъти до 2020 г. Европейските страни също залагат на атома.

Неотдавна своите намерения за развитието на атомната енергетика обяви Великобритания. България, Финландия, Франция и Украйна също смятат да увеличат мощностите си, по данни на МААЕ.

Във връзка с възможното отказване на Германия от използването на атома, Макдоналд се изказа доста сдържано: „Дали този отказ е мъдро решение зависи от съществуващите алтернативи“. Специалистите от МААЕ не изключват и по-малко радостно развитие на ситуацията, съгласно което през 2030 г. атомните мощности ще се увеличат само до 447 ГВт.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *