Малкият бизнес иска освобождаване от данък ”уикенд”

Малките и средни фирми да бъдат освободени от данък „уикенд“, настоя пред БНР председателят на сдружението им Елеонора Негулова.По думите й задължението да декларират използването на фирмени активи и за лични цели при възстановяването на данъчен кредит, няма да допринесе съществено за по-добрата събираемост, но ще натовари изключително много бизнеса.

Известният вече данък „уикенд“ предвижда деклариране на фирмени активи, които се ползват и за лични цели от собствениците на фирмите. За тях ще се връща до 70% от възстановения ДДС.

МФ въведе данъка през правилника на министерството, избягвайки гласуването в парламента. Това стана, след като преди месец депутатите гласуваха на второ четене промените в Закона за корпоративното подоходно облагане, като отпаднаха т.нар. данък „уикенд“ и данък „градина“.

Според Негулова този данък няма смисъл да се прилага по отношение на фирми, които са с обороти 100 – 150 хиляди лева. Даже тези идеи на политиците, които чухме преди време, до 100 хиляди лева оборот да бъдат освободени от ДДС, според мен това е посоката, в която трябва да се върви, допълни тя.

Негулова е категорична, че малкият и среден бизнес няма да успее да се справи с декларирането, както е описано в указанието на Националната агенция за приходите /НАП/. По думите йпървите декларации ще бъдат резултат на консултации със счетоводни къщи, някои пък, които нямат достъп до такъв тип услуги, най-вероятно и няма да могат да се справят с декларирането.

На въпрос, предпоставка ли е данък „уикенд“, във вида, в който е представен от НАП, за корупция, Негулова отговори, че има такива опасения, че в конкретни случаи, това може да се случи, защото има много висок момент на субективна преценка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *