Мариана Милтенова: Селското стопанство също се нуждае от мярката 60% – 40%

Селскостопанският сектор също се нуждае от предложената (от правителството – бел.ред.) мярка 60% срещу 40% и ако това се направи, тогава бихме могли да предложим на работниците по-високо заплащане и хората биха дошли да работят. Това обясни пред „Хоризонт” Мариана Милтенова, председател на Националното сдружение на градинарите у нас. На този етап от бранша не са наясно дали са в обхвата на тази мярка, заради поставеното условие за освобождаване на назначени работници. „При нас в по-голямата си част хората работят сезонно, не са целогодишно заети. Няма как да им плащаш на 300 души целогодишно възнаграждение”, коментира тя в предаването „Преди всички“.Мариана Милтенова: Селското стопанство също се нуждае от мярката 60% – 40%.

Резултат с изображение за „българия селско стопанство“

През последните две години секторът изпитва остър недостиг на работна ръка, подчерта Мариана Милтенова. „И миналата година имахме много случаи, в които реколтата остана на полето неприбрана заради липсата на работна ръка. Процесът се задълбочава. Тази година през зимния сезон нашите колеги бяха посетили съседни държави – Албания, Македония, Косово – да търсят работна ръка. Имаха някакви обещания, но при сегашната криза вече всички отказват. Ситуацията е такава, че не биха могли да дойдат.”

Мариана Милтенова очерта два варианта за привличането на завърналите се от чужбина български работници в селското стопанство.Мариана Милтенова: Селското стопанство също се нуждае от мярката 60% – 40%.

Резултат с изображение за „българия селско стопанство“

„Или да се повиши себестойността на продукцията, да стане по-скъпа за реализация на пазара, ако ние им увеличим заплащането. Другата възможност е т.нар. субсидирана заетост – да можем да им осигурим такова заплащане, което да представлява интерес за тях и те да работят, не да си седят по домовете и да получават социални помощи.”

Относно тезата, че настоящата криза ще се отрази най-слабо върху селското стопанство Мариана Милтенова посочи, че „зависи колко ще продължи кризата и как ще се възстановява като цяло икономиката на страната”, информира bnr.bg.

Резултат с изображение за „българия селско стопанство“
 Като цяло селското ни стопанство е ориентирано към вътрешния пазар, голяма част от продукцията се реализира на Черноморието и в туристическите курорти и ако няма туризъм, реализацията на продукти ще намалее, прогнозира Милтенова.

„Не е ясно и какви ще бъдат добивите, дали ще имаме достатъчно работници, дали тези хора, които се върнаха от Европа, ще могат да се включат, кога ще могат да се включат в производството.”

Резултат с изображение за „българия селско стопанство“

Като цяло потреблението е намаляло, предвид това, че има ограничения с излизането на хората в магазините. Общинските пазари на повечето места не работят, фермерските пазари също са затворени. Остава единствено възможността за експорт, която при тези ограничения, транспортни, може да се окаже проблемна”, изтъкна Милтенова.

 

 

http://financebg.com

http://financebg.com

http://financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *