Махат папата от монетите на Ватикана

От март ликът на папа Франциск вече няма да стои на евромонетите на Ватикана и ще бъде заменен с герба на страната и дванадесетте звезди на ЕС. Това съобщава католическият в. „Авенире“ и осведомителна агенция И.Медия, цитирани от АФП и БТА. Изображенията на лицевата страна на новите осем вида монети (от 1, 2, 5, 10, 20 и 50 евроцента и от 1 и 2 евро) бяха публикувани в Официалния вестник на ЕС на 24 януари.
Гърбът на монетите е като на всички монети в еврозоната. Папа Франциск, когото наричат „папата на бедните“, не престава да критикува отрицателното влияние на парите върху хората. Папа Франциск дори призова за провеждането на реформа на глобална финансова система и за създаването на единна централна банка, на която националните банки да делегират част от своите пълномощия. „Наднационалният монетарен орган“ е необходим, защото съществуващите международни организации като Международния валутен фонд (МВФ) не са се справили със задачата за „стабилизация на световните финанси“ и регулирането на „кредитните рискове, които са били приети от системата“, се казва в доклад на понтифика, публикуван от Министерството на справедливостта и мира към Светия престол.
„Фактически е очевидна необходимостта от структура, която да изпълнява функциите на централна световна банка, регулираща (финансовите) потоци и обмяната на валути, както правят националните ЦБ“, Заради своята рядкост евромонетите на Ватикана, които се използват законно във всички страни в еврозоната и се изтеглят от употреба, ще се предлагат на спекулативния пазар на колекционерите.

Действащите споразумения между Европейския валутен съюз и италианската държава (от която Ватикана зависи по отношение на сеченето на монетите си) съдържат определен набор от монети, предназначени за Ватикана.
Първата годишна серия с „папско евро“ е пусната в обращение на 1 мат 2002 г. – с лика на папа Йоан-Павел Втори.  Между другото, никой друг папа не е събирал толкова много хора – на Генералните му меси в сряда са минали около 16 милиона богомолци, без да се броят извънредните и специални церемонии. За церемонията по посрещането на новото хилядолетие през 2000 година се събират около 8 милиона богомолци. Папата по негово време има 38 официални визити, 650 аудиенции и срещи с държавни глави и 212 аудиенции с министър-председатели.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *