Махат прага за пенсиите на лица, които не са американски граждани и не живеят в САЩ

Това информира днес Джанет Хюнинк от Регионалния офис по социална сигурност на Посолството на САЩ в Гърция по време на среща в МТСП с министъра на труда и социалната политика Тотю Младенов и посланика на САЩ у нас Джеймс Уорлик.
Ограничението е премахнато по отношение на България с решение на Администрацията за социална сигурност на САЩ, публикувано на 12 август 2011 г. във Федералния регистър. Положителното решение е взето въз основа на факта, че българската социално-осигурителна система от 01.01.2000 г. отговаря на изискванията на САЩ.
В тази връзка се предвиждат неограничени плащания в чужбина на отговарящи на условията български граждани. Според американското законодателство право на социално осигуряване се получава при минимум 10 години осигурителен стаж. За България се премахва ограничението от обвързване на плащанията със задължителното пребиваване в САЩ за определен период от време.
По време на разговора министър Младенов изрази желание за по-нататъшно задълбочаване на двустранните отношения със САЩ в областта на труда и социалната политика. Той подчерта, че социалното осигуряване е една от приоритетните области за по-нататъшното развитие на българо-американското сътрудничество предвид сравнително големия брой български граждани, които живеят, работят и учат в САЩ и нарастването на броя на американските граждани в България през последните години. По общи оценки на дипломатическите ни представителства, в САЩ в момента пребивават около 250 хиляди българи, а САЩ ежегодно се посещава от още 25-30 хиляди български граждани, предимно студенти с временна трудова заетост по програмата Work and Travel. Министър Младенов отбеляза, че задълбочаване на двустранните отношения със САЩ в областта на труда и социалната политика би насърчило и американските инвестиции в България.
Целта на взетото от САЩ решение е да гарантира социално-осигурителните права на хората, подчерта на срещата Джанет Хюнинк от Регионалния офис по социална сигурност на Посолството на САЩ в Гърция. Тя пое ангажимент да съдейства пред американската администрация за по-нататъшно задълбочаване на двустранните отношения със САЩ в областта на труда и социалната политика.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *