МВР не знае колко оръжие има в страната

Началникът на сектора за контрол на общоопасните средства Божидар Василев заяви още, че след като промените са влезли в сила, МВР са получили уведомление за над 57 000 неогнестрелни оръжия. Най-много от тях са в София – близо 6500. Следват Пловдив, Варна и Стара Загора.
Срокът, в който всички, притежаващи такъв тип оръжие, трябваше да уведомят полицията, изтече на 17 септември. Василев обаче призна, че полицията няма как да контролира процеса по уведомяване. Затова от службата за контрол на общоопасните средства очакват сигнали, че все още има нерегистрирано оръжие.
След поправките в закона е забранено дори с неогнестрелните оръжия да се посещават обществени места. На практика обаче не може да има полицаи на всеки ъгъл, които да проверяват дали някой влиза в църква или в ресторант въоръжен. Въпрос на самосъзнание и самодисциплина е как да се влиза на обществени места, заяви още Божидар Василев.
От няколко месеца в полицията вече получават отчети от оръжейните магазини колко и какво е продадено. Търговците трябва на всеки три месеца да предоставят тези данни на МВР. В противен случай всеки от тях може да бъде глобен с от 3000 до 5000 лева.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *