МВФ: България да затегне разходите, за да постигне фискалните цели за 2016-а година

България трябва да наложи строг контрол на разходите, за да постигне целта си за намаляване на фискалния дефицит до 2% от БВП през следващата година, отбеляза Международния валутен фонд, цитиран от агенция Ройтерс.

След като екипът на МВФ приключи шестдневна си визита в нашата страна, той посочи, че властите в София са пропуснала възможността да намалят фискалния дефицит през настоящата година въпреки по-добрите от очакваните приходи и препоръча по-строг контрол на държавните разходи до края на тази и през следващата година, добавяйки, че заложените фискални цели са постижими.

Финансовото министерство на България ревизира тази есен във възходяща посока с 0,3% първоначалната си цел за бюджетен дефицит през настоящата година до 3,3% от БВП, като се позова на необходимост от увеличение на разходите за подкрепяните от ЕС проекти в страната и на неспособността да намали разходите за персонал в някои министерства.

Фискалните цели за 2016-а година зависят от съществено повишение на приходите, някои от които имат еднократен характер. Необходим е строг контрол върху разходите, включително и разходите за заплати, както и готовността да се увеличи спестовността, ако приходите са недостатъчни, посочи МВФ в свое изявление след края на визитата в България.

Правителството трябва да продължи да търси възможности за ускоряване на фискалната консолидация, за да доведе дълга на страната към устойчив низходящ път на развитие възможно най-скоро и да подкрепи стабилното натрупване на фискален резерв, допълни фонда.

България трябва да намали дупката в бюджета, за да се избегнат външни рискове и за да защити лева, който е фиксиран към еврото.

Устойчивите дефицити през последните години доведоха до повишение на държавния дълг, въпреки че съотношението на дълга към БВП на България от 27 процентни пункта е все още едно от най-ниските сред останалите 28 членове на Европейския съюз.

В същото време фалитът на четвъртата по големина българска банка – КТБ през миналата година причини рязко повишение на фискалния дефицит до 5,8% от БВП през 2014-а година и навреди отчасти на доверието в банковата система на страната.

МВФ приветства плановете за провеждане на щателен банков надзор (т.нар. „стрес-тест“) и планирания за следващата година преглед на качеството на банковите активи (AQR – asset quality review).

Фондът също така призова българските управляващи да предприемат стъпки за стабилизиране на дефицита в държавния енергийния сектор и за по-нататъшен основен преглед и ремонт на неефективните пенсионна и система на здравеопазването, за да се стимулира икономическия растеж, който МВФ очаква да се подобри скромно спрямо прогнозирания за настоящата година растеж от 1,7 процентни пункта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *